RÓWNANIA RÓŻNICZKOWE
Damian#UDM: RÓWNANIA RÓŻNICZKOWE
Czy jest ktoś tutaj kto ogarnia równania różniczkowe? I dałby radę poćwiczyć tutaj ze mną na
konkretnych przykładach i rozwiązać na początek kilka przykładów?

Czekam na kontakt z waszej strony kochani!
7 lut 01:01
Mariusz:
Jeśli chodzi o równania różniczkowe zwyczajne to trochę o nich czytałem
oraz je przećwiczyłem na przykładach
Z równaniami różniczkowymi cząstkowymi jest już trochę gorzej
7 lut 08:09
Damian#UDM: Każda wiedza od Ciebie
Mariusz będzie dla mnie cennym doświadczeniem!

Zatem podaje
pierwszy przykład:
Rozwiąż równanie różniczkowe
2y' − 2y = 4x + 3
7 lut 08:38
kerajs: Zaglądnij do podręcznika, a rozwiążesz je co najmniej trzema sposobami.
7 lut 09:06
Mariusz:
Przydałoby się najpierw wytłumaczyć jakieś pojęcia wstępne typu
Całka równania , całka szczególna , zagadnienie Cauchego ,
układ fundamentalny itp
Równania różniczkowe pierwszego rzędu sprowadzasz do jednego z następujących trzech typów
(Te typy równań które są wydzielane w podręcznikach możesz sprowadzić do
jednego z trzech następujących typów równań)
1. Równanie o rozdzielonych zmiennych
Jest to równanie postaci
y'=f(x)g(y)
Gdy uda ci się sprowadzić równanie do takiej postaci to
całkujesz je tak jak sama nazwa wskazuje dzieląc przez funkcję zależną od y
i całkując obustronnie
Podczas dzielenia zakładasz że to przez co dzielisz nie jest zerem
a po rozwiązaniu równania sprawdzasz czy przez to założenie nie straciłeś rozwiązań
2. Równanie różniczkowe liniowe niejednorodne
Jest to równanie postaci
y'+p(x)y=q(x)
Rozwiązujesz najpierw równanie jednorodne
(z zerem po prawej stronie)
Gdy już będziesz miał rozwiązanie równania jednorodnego to
uzmienniasz stałą czyli zakładasz że
rozwiązanie szczególne równania niejednorodnego
jest postaci y
s(x)=C(x)y
j(x)
Wstawiasz przewidywaną postać rozwiązania szczególnego
do równania i znajdujesz funkcję C(x)
Całka ogólna równania niejednorodnego będzie sumą
całki ogólnej równania jednorodnego i całki szczególnej równania niejednorodnego
(Całka ogólna to po prostu wszystkie rozwiązania równania
a całka szczególna to jedno konkretne)
3. Równanie zupełne
A tu pytanie − miałeś coś takiego jak różniczka zupełna funkcji wielu zmiennych
oraz twierdzenie Schwarza o pochodnych mieszanych ?
Równanie różniczkowe postaci
P(x,y)dx+Q(x,y)dy=0
jest zupełne gdy zachodzi warunek
wynika on z twierdzenia Schwarza o pochodnych mieszanych
Gdy już sprawdzisz ten warunek to rozwiązujesz układ równań
Teraz wybierasz sobie jedno równanie z tego układu równań i całkujesz je
pamiętając że rolę stałej całkowania pełni funkcja zależna od tej drugiej zmiennej
Po scałkowaniu wybranego równania otrzymujesz funkcję F(x,y) którą wstawiasz
do pozostałego równania aby wyznaczyć tę funkcję pełniącą rolę stałej całkowania
F(x,y)=C będzie rozwiązaniem ogólnym równania w postaci uwikłanej
Jeśli chodzi o sprowadzanie równań do wyżej wymienionych typów to
do równania o rozdzielonych zmiennych sprowadzasz równania stosując podstawienie
Do równania liniowego też równania sprowadzasz stosując głównie podstawienie
choć jest taki typ równania w którym równanie liniowe otrzymujesz po wprowadzeniu parametru
Do równania zupełnego sprowadzasz równania głównie czynnikiem całkującym
Gdy w równaniu postaci
P(x,y)dx+Q(x,y)dy=0
nie zachodzi równość
to możesz poszukać takiej funkcji μ(x,y)
aby zachodziła równość
Myślę że większość tutaj odpisujących jako tako sobie radzi z równaniami różniczkowymi
ale mało kto zechce z tobą posiedzieć
7 lut 09:08
Mariusz:
2y' − 2y = 4x + 3
Spróbuj standardowo − dopasuj do jednego z typów które podałem
2y' − 2y = 4x + 3
Jeżeli spojrzysz na te typy co zapisałem wyżej to zauważysz że to jest równanie liniowe
y' − y=0
y'=y
ln|y|=x+C
1
|y|=e
x+C1
|y|=e
C1e
x
y=±e
C1e
x
y=C
2e
x
Masz teraz rozwiązanie ogólne równania jednorodnego
Aby znaleźć rozwiązanie szczególne równania niejednorodnego uzmienniasz stałą
Wstawiasz przewidywaną postać rozwiązania do równania
y=C(x)e
x
| | 3 | |
C'(x)ex+C(x)ex−C(x)ex=(2x + |
| ) |
| | 2 | |
| | 3 | | 3 | |
∫(2x + |
| )e−xdx=−(2x+ |
| )e−x−∫(−e−x*2)dx |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 3 | |
∫(2x + |
| )e−xdx=−(2x+ |
| )e−x+2∫e−xdx |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 3 | |
∫(2x + |
| )e−xdx=−(2x+ |
| )e−x−2e−x |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 7 | |
∫(2x + |
| )e−xdx=−(2x+ |
| )e−x // Tu stała całkowania jest opcjonalna |
| | 2 | | 2 | |
y=C(x)e
x
Całka szczególna równania niejednorodnego to
Całka ogólna równania niejednorodnego to
suma całki ogólnej równania jednorodnego i całki szczególnej równania niejednorodnego
czyli
7 lut 09:33
Damian#UDM: Ja z Tobą
Mariusz z przyjemnością będę się kontaktował tutaj lub przez pocztę

Dziękuję
za Twoją pomoc.
Spróbuję to zrobić.
kerajs niestety nie mam dostępu do podręczników z równaniami
różniczkowymi, ale za to poszukałem sobie materiałów z uczelni na internecie.
Teraz potrzebuję poćwiczyć kilka przykładów, a później z pewnością wezmę się za więcej

i
będę te równania kontynuował w tym wątku z pewnością.
7 lut 09:34
Damian#UDM: Dziękuję Mariusz za rozwiązanie

Czytałem sobie pliki z uczelni na ten temat lecz obecnie
ciężko to do głowy wchodzi. Spróbuję porobić jakieś proste przykłady

I będę je podsyłał tutaj
7 lut 09:39
Mariusz:
Spróbuj na początek zająć się wymienionymi przeze mnie typami równań
1. Równanie o rozdzielonych zmiennych
np
y'=sin(x)cos
2(y)
y'−xy
2=x
y'=e
x+y
No może na razie tyle
7 lut 09:54
Damian#UDM: VII otrzymałem e−mail, dziękuję za pomoc!
7 lut 11:38
Mariusz:
Jak będziesz ćwiczył to najpierw wybierasz sobie jeden typ równań
np równanie o rozdzielonych zmiennych
Następnie jeśli poczujesz że dobrze sobie radzisz z równaniem o rozdzielonych zmiennych
to przechodzisz do następnego typu równania
np równania liniowego niejednorodnego
i tutaj tak samo jeśli poczujesz że dobrze sobie radzisz z równaniem liniowym niejednorodnym
to przechodzisz do kolejnego typu równań
np równania zupełnego
i analogicznie jak w przypadku poprzednich typów równań
Gdy już opanujesz równania zupełne to ćwiczysz sobie wszystkie trzy typy na raz
Następnie sprowadzasz równania do jednego z wymienionych typów
Pewne typy równań zostały wydzielone bo np jedno konkretne podstawienie
sprowadza to równanie do jednego z wymienionych przeze mnie równań
we wpisie z 7 lut 2021 09:08
Kiepskim pomysłem jest skakanie po tematach z podręcznika który wyśle ci siódemka
7 lut 11:41
Mariusz:
Jakie tam masz tematy ?
Masz tam np rachunek operatorowy
czyli przekształcenie Laplace ?
7 lut 11:43
daras: no tak...nie ma dostępu do podreczników

za moich czasów to byłoby jakies wytłumaczenie, dlatego wszystkie potrzebne podręczniki stały u
mnie na półkach ale teraz

w dobie internetu gdzie wszystko jest na kliknięcie

wystarczy tylko chcieć
np.
https://matematyka.pl/viewtopic.php?f=45&t=362915
7 lut 11:45
7 lut 11:47
Damian#UDM: daras dziękuje za linki, lecz mi nic takiego nie wyskakiwało, może za mało szukałem

Ale i tak wolałbym wersje papierowe, ponieważ ile można siedzieć przy laptopie? Mnie szybko
oczy bolą więc odpuszczam.
Dziękuje wam za pomoc, postaram się to powoli ogarniać
7 lut 12:03
Damian#UDM: I będę wysyłał tutaj zadanka!
7 lut 12:03
Mariusz:
Ja akurat z forów nie korzystałem gdy uczyłem się równań różniczkowych
Wyszukałem książki w pdf i z nich się uczyłem
Tutaj wpis kerajsa z 7 lut 2021 09:06
miał na celu popisanie się a nie nauczenie ciebie czegokolwiek
7 lut 12:15
Damian#UDM: No rozumiem
Mariusz 
Również spróbuję z książkami się nauczyć, lecz wasza pomoc na pewno się przyda
7 lut 12:44
Jerzy:
Do dzieła.Spróbuj pierwsze z 9:54.
7 lut 12:50
kerajs: Dotyczy: Mariusz 12:15
1. ''Tutaj wpis kerajsa z 7 lut 2021 09:06 miał na celu popisanie się''
Nie przypisuj mi swoich motywacji.
2. ''... a nie nauczenie ciebie czegokolwiek''
Po raz kolejny napiszę, skoro poprzednio nie zrozumiałeś. Nie zamierzam tu czegokolwiek, ani
kogokolwiek uczyć.
Natomiast samoukom polecam używanie podręczników, gdzie wiadomości są odpowiednio
usystematyzowane i prezentowane.
Forum może być dodatkiem, miejscem rozstrzygania niejasności, a nie głównym źródłem informacji.
7 lut 20:22
Mariusz:
Ad 1.
To co miał znaczyć tekst o tych trzech sposobach jak nie popisywanie się
Ad 2
Ja to wiedziałem od początku ale dobrze że to napisałeś wprost
7 lut 20:28
Mariusz:
Jak na to forum nie właziłeś to całkiem nieźle mi się pisało z zefem
o całkach tyle że po jakimś czasie mu się znudziło
Tutaj też zacząłbym od przećwiczenia z nim wymienionych przeze mnie typów równań
później przeszedłbym do sprowadzania innych typów równań do wyżej podanych ale
jak zwykle musisz się wtrącać
Dobrze że nie umiesz programować bo z Filipem całkiem nieźle mi się pisze
7 lut 20:35
kerajs: ''Ad 1.
To co miał znaczyć tekst o tych trzech sposobach jak nie popisywanie się''
Widzę że masz niezłą obsesję, skoro popisywaniem się nazywasz odsyłanie do podręcznika (aby
poznać kilka metod rozwiązania tego samego równania).
''Jak na to forum nie właziłeś to całkiem nieźle mi się pisało z zefem
o całkach tyle że po jakimś czasie mu się znudziło ''
Tak, tak. To także moja wina. że mu się znudziło.
'Tutaj też zacząłbym od przećwiczenia z nim wymienionych przeze mnie typów równań
później przeszedłbym do sprowadzania innych typów równań do wyżej podanych ale
jak zwykle musisz się wtrącać '' Kolejna tragedia. Wtrąciłem się i tyle pracy, pedagogicznego
trudu, ...(tu wstaw pozostałe)... poszło w piach. I to także moja wina.
PS
''Dobrze że nie umiesz programować bo z Filipem całkiem nieźle mi się pisze''
Choć to zdanie to dla mnie zupełny bełkot to, jak się domyślam, nie miał być komplement.
7 lut 23:24
Mariusz:
Tak bo zamiast cię zignorować to czyta wpisy takich trolli
To dobrze że programowanie to dla ciebie bełkot bo przynajmniej tam nie będziesz się wtrącał
Tak jak pisałem już wcześniej gdybym był właścicielem tej
strony problem z tobą już dawno by się rozwiązał
8 lut 00:34
6latek: Mariusz zjedz Snicersa bo zaczynasz wiesz co .
Bez powodu czepiles sie chlopaka .Z tego co czytam on Cie wcale nie prowokuje .Jest wrecz
odwrotnie .
Zatrzymaj sie tutaj i nie przekraczaj granicy .
8 lut 00:49
Damian#UDM: Jeżeli chodzi o mnie to temat całek w żadnej mierze mi się nie znudził. Chcę je ogarnąć, lecz
na teraz potrzebowałem równań różniczkowych i chciałem zobaczyć czy da radę ich się szybko
nauczyć.
Lecz widzę, że będzie ciężko, więc na pewno będę dalej kontynuował całki

A ten wątek na przyszłość przyda się na pewno, ja potwierdzam, że zadania będę liczył
8 lut 01:31
Mariusz:
Damian tutaj akurat pisałem o innym chłopaku jeszcze z czasów zanim kerajs zaczął tu zaglądać
Do równań różniczkowych całki się przydają
Jeśli chodzi o algebrę to oprócz rozkładu na sumę ułamków prostych wykorzystywanego
podczas liczenia całek przydadzą się wartości i wektory własne
i jakieś rozkłady macierzy z nimi związane jak np diagonalizacja czy rozkład Jordana
8 lut 02:27