Udowodnij metodą indukcji matematycznej dla n ∊ N zależność
Jaro: | | 1−10n | |
10+102+...+10n = |
| * 10 |
| | 1−10 | |
W pierwszym kroku podstawiam n=0 i wychodzi 1=1
Następnie tworzę założenie dla n+1:
| | 1−10n | |
L = |
| * 10 + 10n+1 |
| | 1−10 | |
| | 1−10n+1 | |
ma się równać P = |
| * 10 |
| | 1−10 | |
i niestety stoję w miejscu, nie mogę dokończyć zadania, proszę o podpowiedź
6 lut 21:37
Qulka: założenie robisz dla n=k
dowód dla n=k+1
6 lut 21:39
Qulka: z Lewej wyciągasz 10 przed nawias i z reszty robisz wspólny mianownik
6 lut 21:41
Qulka:
| | 1−10n | | 1−10n | |
L= |
| •10+10n•10=( |
| +10n)•10= |
| | 1−10 | | 1−10 | |
| | 1−10n+10n−10•10n | |
= |
| •10 = P |
| | 1−10 | |
6 lut 21:43
Jaro: Dziękuję za pomoc
6 lut 22:05