Fizyka
Micku: Zadanie 1 Przelicz jednostkę prędkości:
a) 48 km/h na m/s
b) 30dm / min na m/s Pamiętaj o pisaniu poziomo kreski ułamkowej.
Zadanie 2 Pamiętaj o poprawnym i czytelnym zapisie.
Po mieście jeździ autobus ze średnią prędkością 50 km/h. Długość trasy autobusu wynosi 20 km.
Oblicz:
a) Czas potrzebny na przebycie trasy.
b) Ile kursów w ciągu jednego dnia pracy może odbyć kierowca prowadzący autobus, jeżeli
rozpoczął pracę o godzinie 6.00 i zakończył o 13.56. Przyjmij, czas na postój na pętli
początkowej i końcowej 10 minut.
c) całkowitą drogę przejechaną w ciągu dnia pracy.
d) Narysuj wykres drogi w zależności od czasu trwania jednego kursu Kurs zaczyna się od
postoju, następnie kierowca jedzie do pętli, znowu ma postój i wraca
6 lut 20:27
Qulka:
| 48km | | 48000m | | m | |
| = |
| =13,33 |
| |
| h | | 3600s | | s | |
| 30dm | | 3m | | m | |
| = |
| =0,05 |
| |
| min | | 60s | | s | |
6 lut 20:59
Qulka:
a) 0,4h
b) 0,4h=24min Kurs 2•24min+20min=64min zrobi 8 kursów
c) 8•2•20km=320km
6 lut 21:06
Qulka:

niebieska − droga
zielona − odległość
6 lut 21:12
Micku: Qulka, bardzo dziekuję za pomoc.
6 lut 22:02