Fizyka
Micku: Maszynista pociągu naciska na hamulec przy prędkości 50m/s. W rezultacie pociąg w ciągu 10
sekund poruszał się z opóźnieniem 0,5m/s2. Opisz jak będzie wyglądał ruch pociągu i jaką drogę
przejechał w tym czasie.
Zad. 2
Oblicz, z jakim opóźnieniem poruszał się łyżwiarz, który mając prędkość początkową 10m/s,
zatrzymał się w czasie 20s. Jaką drogę przebył w tym czasie.
Zad. 3
Kolarz poruszający się z prędkością o wartości 18 km/h zaczął hamować i zatrzymał się w czasie
10s. Oblicz:
a) drogę jaką przejechał do chwili zatrzymania się.
b) wartość opóźnienia, z jakim się poruszał.
Zad. 4
Rowerzysta przyspieszył od stanu spoczynku do uzyskania prędkości o wartości 15 m/s w czasie
10s. Jechał z tą prędkością przez 60s, a potem zahamował w czasie 20s.
a) narysuj wykres zależności wartości prędkości od czasu v( t )
b) Oblicz całkowitą drogę, jaką przejechał od początku do końca trasy.
c) Oblicz prędkość średnią na całej trasie.
d) Oblicz przyspieszenie w czasie pierwszych 10 sekund.
6 lut 20:26
Qulka:
ruch jednostajnie opóźniony
s=v0t−at2/2=50•10−0,5•102/2=500−25=475m
a=10/20=0,5m/s2
s=vt/2=10•20/2=100m
18km/h=5m/s
s=vt/2=5•10/2=25m
a=v/t=5/10=0,5m/s2
6 lut 21:31
Qulka:

wykres
s= 15•10/2+15•60+15•20/2=75+900+150=1125m
v
śr=1125/90=12,5
a=15/10=1,5m/s
2
6 lut 21:36