Fizyka
Micku: Oblicz jaką drogę przejedzie autobus poruszający się ruchem jednostajnie przyspieszonym w
czasie 5s, jeżeli wartość prędkości końcowej wyniosła 20m/s, a wartość prędkości początkowej
jest równa zero.
Zadanie 2
Jaką wartość prędkości osiągnie samochód dostawczy poruszający się ruchem jednostajnie
przyspieszonym, jeżeli w czasie 10s przebył drogę 100m?
6 lut 20:25
Qulka:
t=20/5=4s
s=at2/2=5•42/2=40m
a=2s/t2=200/100=2m/s2
v=at=2•10=20m/s
6 lut 21:15
Micku: Qulka, bardzo dziękuję za pomoc.
6 lut 22:03
8 lut 19:39