Geometria
Maja: Napisać równanie płaszczyzny Q
1:
| | x−1 | | y+2 | | z | |
przechodzącej przez prostą l: |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | −3 | | 4 | |
oraz
| | π | |
tworzącej kąt |
| z płaszczyzną Q2: x−y=0. |
| | 4 | |
Wektor kierunkowy prostej l: v=[2,−3,4]
Punkt należący do prostej l: A(1,−2,0)
Wektor normalny płaszczyzny Q
2: n=[1,−1,0].
Podpowiedziałby mi ktoś, jakie warunki muszą być tu spełnione? Bo kompletnie nie mam pomysłu.
Mila:
π: Ax+By+Cz+D=0
Q
2: x−y=0
[2,−3,4] || π
n
→=[A,B,C] ⊥π⇔[A,B,C] o [2,−3,4] =0⇒
1)
(a)
2A−3B+4C=0 z iloczynu skalarnego
2)
(1,−2,0)∊π⇔A−2B+D=0⇔D=
−A+2B
===============
a)
2A−3B+4C=0 i
b) A−2B+D=0
============
2A=3B−4C
| | √2 | | |A*1+B*(−1)+C*0| | |
3) cos(45o)= |
| = |
| ⇔ |
| | 2 | | √A2+B2+C2*√12+12 | |
|A−B|=
√A2+B2+C2,
(|A−B|)
2=A
2+B
2+C
2
−2AB=C
2
(4C−3B)*B=C
2
C
2−4CB+3B
2=0
Δ=16B
2−12B
2=4B
2, B>0
C=B lub C=3B
2A−3B+4C=0 i C=B
| | 1 | |
2A−3C+4C=0⇔2A=C , A=− |
| C |
| | 2 | |
4)
| | 1 | | 5 | |
π1: − |
| C*x+Cy+C z+ |
| C=0 /: C |
| | 2 | | 2 | |
π
1:
x−2y−2z−5=0
lub
2A−3B+4C=0 i C=3B
| | 3 | |
2A−C+4C=0, 2A=−3C, A=− |
| C |
| | 2 | |
| | 3 | | 2 | | 13 | |
D=−A+2B= |
| C+ |
| C= |
| C |
| | 2 | | 3 | | 6 | |
| | 3 | | 1 | | 13 | |
− |
| Cx+ |
| Cy+Cz+ |
| C=0 |
| | 2 | | 3 | | 6 | |
| | 3 | | 1 | | 13 | |
− |
| x+ |
| y+z+ |
| =0 *(−6) |
| | 2 | | 3 | | 6 | |
π
2 : 9x−2y−6z−13=0
Wykonaj 2 sprawdzenia
1) czy prosta leży w tych płaszczyznach
2) czy kąt między tymi płaszczyznami i pł. Q
2 jest równy 45
o