Całka
Marta: Naszkicowac obraz calkowania, zmienic kolejnosc calkowania tak, aby najpierw calkowac wzgledem
x oraz policzyc calke
∫10 ∫x0sinx dydx + ∫21∫2−x0 sinx dydx
6 lut 16:52
Marta: Czy jest w stanie ktos pomoc?
6 lut 18:41
Mila:

J
1=
0∫
1[
y=0 ∫
y=xsinx dydx =
0∫
1[{x=y}∫
x=1 sinxdx] dy=
=0∫
1[(−cosx)]
y1]dx=
0∫
1[−cos1+cosy] dy=[(− y*cos(1)+siny)]
01=
=−cos1+sin1=
=sin(1)−cos(1)
6 lut 23:08
Mila:

0
∫1[{y=0} ∫
y=xsinx dydx+
1∫
2[
0∫
2−x sinx dy]dx=
=
0∫
1[
x=y∫
2−ysinx dx] dy=
0∫
1([−cos(x)]
y2−y )dy=
=
0∫
1(−cos(2−y)+cos(y)) dy=
= dokończ
cosy−cos(2−y)=−2*sin(1)*sin(1−y)=2sin(1)*sin(y−1)
2*sin(1)*∫sin(y−1))dy=2sin(1)*cos(y−1)
6 lut 23:41