Liczby zespolone
Mariusz: Cześć. Mam problem z rysowaniem na płasczyznie zespolonej takich sytuacji gdzie są 2 moduły.
Np. I z−2i I + I z+3 I = 5
Wiem że z tych modułów mam 2 punkty środków okręgów o współrzędnych (0,2i) i (−3,0) ale co z
dalej?, ta 5 po prawej stronie wszystko komplikuje.
6 lut 15:44
jc: |2i + 3| = √13 < 5, zatem jest to elipsa o ogniskach w punktach 2i, −3.
6 lut 15:51
Mariusz: Modul rozumiem ze pierw. 13, skąd wywnioskować że powstanie elipsa?
6 lut 16:02
Mila:

|z−2i |+ |z+3|= 5
Suma odległości punktów P(x,y) od A i B jest równa 5.
5>|AB|=
√32+22
Zbiorem tych punktów będzie elipsa :
2a=5
z=x+iy
|x+iy−2i|+|x+iy+3|=5
√x2+(y−2)2+
√(x+3)2+y2=5
6 lut 16:14