Graniastosłup prawidłowy
Marianna: Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa 10, a jego wysokość jest równa
8. Sinus kąta nachylenia przekątnej do krawędzi bocznej wynosi...
6 lut 15:24
VII:

AB
2+8
2=10
2
AB
2= 100−64=36
AB=6
Wzialem pudelko i dlugopis juz jest poglad co liczyc
tak samo zrob
6 lut 15:38
VII:

D
1B− przekatna graniastoslupa
D
1B=10
D
1D −krawedz sciany bocznej
D
1D=8
∡DD
1B − kąt nachylenia przekatnej do sciany bocznej
Rozpatrujemy trojkat prostokatny D D
1 B
Z tego trojkata BD
2=10
2−8
2=36
stad BD=6
| | BD | | 6 | | 3 | |
sinα= |
| = |
| = |
| |
| | BD1 | | 10 | | 5 | |
| | 3 | |
Odp. Sinus kąta nachylenia przekatnej graniastoslupa do sciany boczej wynosi |
| . |
| | 5 | |
6 lut 16:22
Mila:
16:22 Nie.
6 lut 16:38
6 lut 16:38
VII: ma byc do krawedzi sciany bocznej a nie sciany bocznej
6 lut 17:14
Mila:
Tak, odpowiedź była błędna.
6 lut 18:26