Wartości parametru m
Ohio: Wyznacz te wartości parametru m, dla których równanie x2 − (m−3)x + m − 1 = 0 ma dwa
rozwiązania x1 i x2 spełniające warunek x12 x2 + x1 *x22 + x1*x2=2
1) Dla Δ>0 wyszedł mi przedział (−∞,5 − 2*pierwiastek drugiego stopnia z trzech)∪(5 +
2*pierwiastek drugiego stopnia z trzech,+∞)
2) Dla m=3 Δ<0
3)x1*x2(x1+x2+1) = 2 z tego wyszło mi 2 i 3 (obydwa nie należą do 1 przedziału)
Według odpowiedzi m=0
:(
6 lut 13:08
ICSP: 1) Dobrze
2) Nie ma związku z zadaniem.
3)x12x2 + x1x22 + x1x2 = 2
x1(x1x2) + x2(x1x2) + x1x2 = 2
x1x2(x1 + x2 + 1) = 2
m − 3 + 1 = −2
m − 3 = − 3
m = 0
6 lut 13:17
Ohio: Rzeczywiście, w 3 miałem błąd.
Dziękuję za pomoc
6 lut 13:23
VII: warunek
x1*2x2+x1*x22+x1*x2= 2
x1*x2(x1+x2)+x1*x2=2
x1*x2[(x1+x2)+1]=2
Δ>0
i wzory Viete'a
6 lut 13:23
Ohio: Tylko mam jeszcze jedno pytanie
Czy podpunkt 3 można też rozwiązać w ten sposób?
(m−1)(m−2)=2
m2 − 3m = 0
m(m−3)=0
m= 0 ∨ m=3 ∉ D
6 lut 13:25
ICSP: Oj nawet trzeba.
Ja omyłkowo uznałem c = −1
Prawidłowo będzie:
(m−1)(m−2) = 2
6 lut 13:29
Ohio: Oki, dziękuję bardzo
6 lut 13:34