Całka nieoznaczona
alambam: Czy ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego po podstawieniu t=ctgx w całce ctgxctgx − 4dx
wychodzi
t(4−t)(t2+1)dt ?
5 lut 19:57
Filip:
Skąd pomysł na takie podstawienie tutaj?
5 lut 20:09
alambam: To jest moje zdanie z egzaminu. Zastanawiam się nad nim już dłuższy czas i nie mogę dojść
o co chodzi. Ułamek wygląda tak: t/((4−t)(t
2+1)) dt wyskakuje błąd
5 lut 20:18
ICSP: t = ctgx
| | 1 | |
dt = |
| = 1 + U{ctg2x} = 1 + t2 dx |
| | sin2x | |
| | ctgx | | t | | dt | |
∫ |
| dx = ∫ |
| * |
| |
| | ctgx − 4 | | t − 4 | | 1 + t2 | |
6 lut 12:18
Jerzy:
Niewłaściwa pochodna funkcji ctgx
6 lut 12:22
ICSP: O proszę, faktycznie.
Poprawi sobie ^^
6 lut 12:25
alambam: Dzięki <3
6 lut 15:18
Filip:
Dzieki
ICSP, właśnie miałem problem ze zrozumieniem tego podstawienia

Próbowałem robić
inaczej − przez podstawienie uniwersalne
6 lut 16:53