analiza
analiza: Mam z reguły de l'Hospitala obliczyć granicę
| | x100 + x – 2 | |
limx → ∞ |
| . |
| | x50 + x – 2 | |
i sprawdzić niezbędne założenia.
Granicę obliczyłam, wyszło mi 100. Nie wiem jednak, jak sprawdzić "niezbędne założenia".
Domyślam się, że chodzi o różniczkowalność funkcji f i g na przedziale (a,b). Mogłabym prosić
o pomoc?
5 lut 18:10
ICSP: Granica to ∞
Stosujesz regułę de l'Hospitala 50 razy.
5 lut 18:12
analiza: Faktycznie, coś mi się pokiełbasiło. A da się to zrobić szybciej? Jakoś nie szczególnie widzi
mi się obliczanie tego krok po kroku 50 razy?
No i przede wszystkim: co z tymi założeniami, o które pytałam?
5 lut 18:21
ICSP: Możesz podzielić licznik i mianownik przez x50 i wynik dostaniesz natychmiast.
Metoda identyczna jak w przypadku ciągów.
Unikasz również reguły l'Hospitala.
5 lut 18:24
VII: Stpoien wielomianu licznika jest wiekszy od stopnia wielomianu mianownika wiec granica tutaj
wynosi ∞
5 lut 18:24
gov:
Co to jest Stpoien?
5 lut 18:28
analiza: Przecież nie mogę w ten sposób postąpić, skoro mam symbole nieoznaczone... nieskończoność przez
nieskończoność.
5 lut 18:29
VII: A co to jest gura ? Przeciez widzisz ze literowka .Wiec nie czepialbym sie tego az tak bardzo
5 lut 18:30
VII: A dlaczego nie mozesz ?
| | ∞ | |
A jak robiles/as w ciagach gdy n→∞ i miales symbol nieoznaczony [ |
| ] |
| | ∞ | |
Tam taki symbol byl gdy bylo dzielenie wielomian przez wielomian
5 lut 18:34
analiza: Wydaje mi się, że jak miałam symbol nieoznaczony, to zawsze tak to przekształcaliśmy, że
uzyskać coś, co już dało się obliczyć.
5 lut 18:36
VII: wiec np masz
| | x4−x3−7 | |
lim n→∞ |
| |
| | x5−3x4−20 | |
lub
jak liczyles/as takie granice ?
5 lut 18:39
VII: Tam gdzie (x) ma byc (n) oczywiscie bo mialem na mysli ciagi a nie funkcje
Przepraszam .
5 lut 18:44
analiza: Wyciągnęłabym x4 przed nawias w liczniku i mianowniku. Wówczas nie miałabym symbolu
nieoznaczonego, ponieważ z x4 zostałaby jedynka, natomiast w liczniku miałabym x2 (bo reszta
dąży do 0). Czyli byśmy mieli nieskończoność/1, czyli nieskończoność.
5 lut 18:44
5 lut 18:46
5 lut 18:50
analiza: 0?
5 lut 18:51
VII: Tak wiec granica 1 ciagu to 0
Licz teraz drugi ciag
5 lut 18:58
analiza: No okej, to już dam sobie radę. A co z tymi założeniami?
5 lut 19:10
VII: A to juz moze kolega ICSP pomoze w tym
5 lut 19:39
analiza: Bardzo proszę
5 lut 19:47
VII: mam w ksiazce tak
Twierdzenie deL'Hospitala sformulujemy w trzech wersjach
I) dla granicy w punkcie x
0
II) dla granicy jednostronnej w x
0
III) dla granicy w nieskonczonosci
Tutaj bedzie wersja III)
Dla tej wersji zakladamy ze
1) f i g sa rozniczkowalne w (a,
∞)
2) g'(x)≠0 dla x>a(lub dla x dostatecznie duzych)
3) lim x →
∞ f(x)= lim x→
∞ g(x)=0 (+
∞ lub −
∞)
| | f'(x) | |
4) istnieje granica lim x→∞ |
| =G (liczba skonczona ,+∞ ∨ −∞) |
| | g'(x) | |
Wowczas istnieje granica
i zachodzi rownosc
5 lut 20:18