matematykaszkolna.pl
analiza analiza: Mam z reguły de l'Hospitala obliczyć granicę
 x100 + x – 2 
limx →

.
 x50 + x – 2 
i sprawdzić niezbędne założenia. Granicę obliczyłam, wyszło mi 100. Nie wiem jednak, jak sprawdzić "niezbędne założenia". Domyślam się, że chodzi o różniczkowalność funkcji f i g na przedziale (a,b). Mogłabym prosić o pomoc?emotka
5 lut 18:10
ICSP: Granica to Stosujesz regułę de l'Hospitala 50 razy.
5 lut 18:12
analiza: Faktycznie, coś mi się pokiełbasiło. A da się to zrobić szybciej? Jakoś nie szczególnie widzi mi się obliczanie tego krok po kroku 50 razy? No i przede wszystkim: co z tymi założeniami, o które pytałam?
5 lut 18:21
ICSP: Możesz podzielić licznik i mianownik przez x50 i wynik dostaniesz natychmiast. Metoda identyczna jak w przypadku ciągów. Unikasz również reguły l'Hospitala.
5 lut 18:24
VII: Stpoien wielomianu licznika jest wiekszy od stopnia wielomianu mianownika wiec granica tutaj wynosi
5 lut 18:24
gov: Co to jest Stpoien?
5 lut 18:28
analiza: Przecież nie mogę w ten sposób postąpić, skoro mam symbole nieoznaczone... nieskończoność przez nieskończoność.
5 lut 18:29
VII: A co to jest gura ? Przeciez widzisz ze literowka .Wiec nie czepialbym sie tego az tak bardzo
5 lut 18:30
VII: A dlaczego nie mozesz ?

A jak robiles/as w ciagach gdy n→ i miales symbol nieoznaczony [

]

Tam taki symbol byl gdy bylo dzielenie wielomian przez wielomian
5 lut 18:34
analiza: Wydaje mi się, że jak miałam symbol nieoznaczony, to zawsze tak to przekształcaliśmy, że uzyskać coś, co już dało się obliczyć.
5 lut 18:36
VII: wiec np masz
 x4−x3−7 
lim n→

x5−3x4−20 
lub
 x6−4x2−6 
lim n→

x4−4x−8 
jak liczyles/as takie granice ?
5 lut 18:39
VII: Tam gdzie (x) ma byc (n) oczywiscie bo mialem na mysli ciagi a nie funkcje Przepraszam .
5 lut 18:44
analiza: Wyciągnęłabym x4 przed nawias w liczniku i mianowniku. Wówczas nie miałabym symbolu nieoznaczonego, ponieważ z x4 zostałaby jedynka, natomiast w liczniku miałabym x2 (bo reszta dąży do 0). Czyli byśmy mieli nieskończoność/1, czyli nieskończoność.
5 lut 18:44
5 lut 18:46
VII:
 1 
A ile to jest [

] ?

5 lut 18:50
analiza: 0?
5 lut 18:51
VII: Tak wiec granica 1 ciagu to 0 Licz teraz drugi ciag
5 lut 18:58
analiza: No okej, to już dam sobie radę. A co z tymi założeniami?
5 lut 19:10
VII: A to juz moze kolega ICSP pomoze w tym
5 lut 19:39
analiza: Bardzo proszę emotka
5 lut 19:47
VII: mam w ksiazce tak Twierdzenie deL'Hospitala sformulujemy w trzech wersjach I) dla granicy w punkcie x0 II) dla granicy jednostronnej w x0 III) dla granicy w nieskonczonosci Tutaj bedzie wersja III) Dla tej wersji zakladamy ze 1) f i g sa rozniczkowalne w (a,) 2) g'(x)≠0 dla x>a(lub dla x dostatecznie duzych) 3) lim x → f(x)= lim x→ g(x)=0 (+ lub −)
 f'(x) 
4) istnieje granica lim x→

=G (liczba skonczona ,+ ∨ −)
 g'(x) 
Wowczas istnieje granica
 f(x) 
lim x→

g(x) 
i zachodzi rownosc
 f(x) 
lim x→

=G