pole pod calka
studenciak: oblicz pole ograniczone obszaru x2/3 + y2/3 = 9 jak ruszyć z takim zadaniem? kompletnie
brak pomyslu
5 lut 15:06
studenciak: ktos cos?
5 lut 15:30
piotr: ∫(9 − x2/3)3/2 dx =
=1/16 ((9 − x2/3)1/2 x1/3 (−8 x4/3 + 126 x2/3 − 243) + 2187 asin(x1/3/3)) + C
5 lut 15:52
studenciak: w wolframie tez to obliczylem, ale watpie ze to jedyny sposob obliczenia tego, jak policzyc
taka calke?
5 lut 16:12
5 lut 16:13
Mila:
Asteroida
1) x
2/3 + y
2/3 = 9
9=
3√a2
a
2=729
a=27
2) Równanie parametryczne asteroidy:
x(φ)=27cos
3φ
y(φ)=27sin
3φ
0≤φ≤2π
3) Pole :
Wykorzystując symetrię obliczamy pole asteroidy w I ćwiartce, dla :
| | π | |
x(t) jest funkcją malejącą dla φ<0, |
| > |
| | 2 | |
y(φ)≥0
P
1= −
0∫
π/2|y(φ)|*x'(φ)d(φ)=
0∫
π/2(27sin
3φ)*(−27*3cos
2φ*sinφ) dφ=
=(27
2*3)
0∫
π/2*(sin
4φ*cos
2φ) dφ
Licz całkę samodzielnie:
===================
5 lut 17:44