Jaka powinna być wielkość dziennej produkcji aby zysk firmy był maksymalny?
Nick: Firma "Azorek" produkuje rowery, które sprzedaje po 750zł za sztukę.
Dziennie może wyprodukować co najwyżej 30 sztuk rowerów.
Koszty produkcji n sztuk rowerów określa funkcja f(n)=25n(n−10).
Jaka powinna być wielkość dziennej produkcji aby zysk firmy był maksymalny?
5 lut 14:58
Qulka: Zysk = dochód − koszt = 750n−25n(n−10) = 750n − 25n
2 +250n =1000n − 25n
2
| | −1000 | |
max dla x=p= |
| =20 sztuk |
| | −50 | |
5 lut 15:51
Nick: Dziękuję <3
5 lut 16:06