Suma czterech poczatkowych wyrazow...
noah: Suma czterech początkowych wyrazów ciągu geometrycznego o wszystkich wyrazach różnych od zera
jest piętnaście razy wieksza od pierwszego wyrazu.
Iloraz tego ciągu jest równy
A. −2
B, 1
C. 2
D. 0
Czy móglbym prosić o naprowadzenie jak to rozwiązać?
5 lut 11:43
Qulka: 1+q+q2+q3=15
5 lut 11:46
noah: 1+q+q2+q3−15=0
q+q2+q3−14=0
q3−2q2+3q2−6q+7q−14=0
q2(q−2)+3q(q−2)+7(q−2)=0
(q−2)(q2+3q+7)=0
q−2 = 0 ∪ q2+3q+7=0
q=2 ∪ q∉R
odp C
chyba dobrze?
5 lut 12:01
ICSP: Nie prościej podstawić q z odpowiedzi i sprawdzić które spełnia równanie?
Niemniej jest dobrze.
5 lut 12:03
noah: podstawianie też zadziała, dziękuje bardzo za pomoc
5 lut 12:06
VII: a1=a1
a2= a1*q
a3=a1*q2
a4= a1*q3
a1+a1*q+a1*q2+a1*q3=15a1
a1(1+q+q2+q3)= 15a1 dzielimy stronami przez a1 (mozemy bo a1≠0 z warunkow zadania
1+q+q2+q3=15
Rozwiazujemy to rownanie lub jak proponuje ICSP podstawiamy wartosci q dane w zadaniu
5 lut 21:44
Jerzy:
Chyba ktoś usunął mój wpis.
„Na oko” widać,że: −2,0,1 nie spełniają tego równania,czyli q = 2
5 lut 22:47