Równanie rekurencyjne
Mati: Cześć. Mam do rozwiązania takie równanie rekurencyjne.
| | ⎧ | 1 dla n=0 | |
| T(n)= | ⎩ | 2T(n−1)−9 dla n>0 |
|
Próbuje to rozwiązać metodą rekurencyjną i wyszło mi takie coś:
T(1)=0
T(2)=−9
T(3)=−27
T(4)=−63
T(5)=−135
Jak wyprowadzić wzór, bo żadnej zależności pomiędzy tymi liczbami nie widzę
5 lut 11:09
ICSP:
T(0) = 1
T(1) = 2*T(0) − 9
T(2) = 2*[2T(0) − 9] − 9 = 22*T[0] − 2*9 − 9
T(3) = 2*[22*T[0] − 2*9 − 9] − 9 = 23*T[0] − 9(22 + 2 + 1)
T(4) = ... = 24*T[0] − 9*(23 + 22 + 2 + 1)
...
T(n) = 2n*T[0] − 9(2n−1 + ... + 1) = ...
5 lut 11:54
Mati: Czyli to wystarczy podać jako rozwiązanie?
T(n) = 2n*T[0] − 9(2n−1 + ... + 1)
5 lut 14:18
ICSP: T[0] masz dane
Wyrażenie 1 + ... + 2n−1 możesz przedstawić ładniej (to suma ciągu geometryczne)
5 lut 14:30
Mariusz:
Wygodniej jest zastosować funkcję tworzącą
G(x)=∑
n=0nT
nx
n
∑
n=1∞T
nx
n=∑
n=1∞2T
n−1x
n−∑
n=1∞9x
n
| | 9x | |
∑n=1∞Tnxn=2x(∑n=1∞Tn−1xn−1)− |
| |
| | 1−x | |
| | 9x | |
∑n=0∞Tnxn−1=2x(∑n=0∞Tnxn)− |
| |
| | 1−x | |
| A | | B | | 1−10x | |
| + |
| = |
| |
| 1−2x | | 1−x | | (1−x)(1−2x) | |
A(1−x)+B(1−2x)=1−10x
A+B=1
−A−2B=−10
B=9
A=−8
G(x)=−8(∑
n=0∞2
nx
n)+9(∑
n=0∞x
n)
G(x)=∑
n=0∞(−8*2
n+9)x
n
T
n=−8*2
n+9
5 lut 17:38
Mila:
T(0)=1
T(n)=2T(n−1)−9
1) Równanie charakterystyczne:
x−2=0 ⇔x=2
T
1(n)=A*2
n
2)
Przewidywana postać rozwiązania:
T(n)=A*2
n+9
T(0)=1=A*2
0+9
A=−8
T(n)=−8*2
n+9
===========
5 lut 18:01