Zadanie z indukcji matematycznej
Highway: Mam wykazać taką indukcję
1+3+5+...+2n−1=n2 dla n>0
Po podstawieniu (n+1) wyszło mi takie coś
L= 1+3+5+...+(2n−1)+2n=n2+2n
Co dalej bo nic mi do głowy nie przychodzi?
5 lut 10:34
ICSP:
Z : 1 + 3 + 5 + ... + 2n − 1 = n2
T : 1 + 3 + 5 + ... + (2n − 1) + 2n + 1 = (n+1)2
D :
L = 1 + 3 + 5 + ... + (2n − 1) + 2n + 1 =Z= n2 + 2n + 1 = (n+1)2 = P
5 lut 10:45
Mariusz:
No fajnie tylko brakuje sprawdzenia przypadku n=1
19 lut 15:41
6latek: Po podstawieniu (n+1) itd wiec nalezy zalozyc iz autor sprawdzil dla n=1
19 lut 15:47
Mariusz:
6latek tyle że tego nie widać a ICSP w innym wątku dotyczącym tego samego zadania
dał odnośnik do tego wątku
Poza tym przez ten brak sprawdzenia przypadku n=1 rozwiązanie z 5 lut 2021 10:45
jest niekompletne
19 lut 16:18