Za pomocą kryteriów zbieżności, zbadaj zbieżność szeregu
Riko: Za pomocą kryteriów zbieżności, zbadaj zbieżność szeregu
4 lut 20:46
Godzio:
Rozumiem, że x to n?
| 2n − 5 | | 2(n − 1) − 3 | | 2 | | 3 | |
| = |
| = |
| − |
| |
| n2 − 2n + 1 | | (n − 1)2 | | n − 1 | | (n − 1)2 | |
Czy to rozbicie rozwiąże Twój problem?
4 lut 21:04
Riko: Tak chodziło o n

, zobaczymy, spróbuje coś z tym pokombinować. Dzięki
4 lut 21:25
Riko: Dalej nie mogę sobie z tym poradzić, rozumiem że trzeba to pokazać za pomocą kryterium
porównawczego, ale za chiny nie wiem jak to dobrać żeby było dobrze. Ze względu na to że
pierwsza liczba dla n=1 jest dzielone przez 0 więc raczej tak być nie może dla n=2 jest
ujemna. Prośba o pomoc
5 lut 10:32
ICSP: Dla n = 1 dostajemy
∞, więc szereg jest rozbieżny.
Gdybyśmy sumowali od n = 2 to z kryterium porównawczego w postaci granicznej dostajemy
rozbieżność.
| | 1 | |
Jak drugi szereg bierzemy ∑ |
| |
| | n | |
5 lut 11:56
Riko: Okej, już wszystko jasne, wielkie dzięki za pomoc
5 lut 12:31