Oblicz całkę podwójną ∫∫ydxdy ograniczoną nierównościami (x-1)^{2}+y^{2}≥1 i (x-
Lukasz: Oblicz całkę podwójną ∫∫ydxdy ograniczoną nierównościami (x−1)
2+y
2≥1 i (x−2)
2+y
2≤1
Hej. Mam problem z taką całką... Jeszcze nie spotkałem się z takim zadaniem i nie wiem jaki
jest obszar całkowania? Ktoś dałby wskazówkę chociaż? Narysowałem sobie ten obszar i wiem jak
on wygląda ale nie mam bladego pojęcia jak go przedstawić w D.
Pozdrawiam i czekam na jakąś złotą radę
4 lut 16:49
Lukasz: Znalazłem podpowiedź (jakiś pdf) i zamieniłem po prostu x i y na wsp. biegunowe i wyszło mi z 1
równania że r≥2cosφ a z drugiego r2≤4rcosφ−3
myślę że teraz wystarczy przesunąć układ współrzędnych żeby nie było tej −3
4 lut 16:57
Lukasz: Dobra jednak nie wiem jak to zrobić... gdyby jedno z tych kół było na środku a drugie obok to
ok. ale nie wiem jak to zrobić jesli jedno z nich nie dotyka środka układu wsp.
4 lut 17:19
Lukasz: Ktoś pomoże ?
4 lut 18:04
Lukasz: .
4 lut 19:39
Lukasz: ktoś pomoże proszę, potrzebuję tego wiedzieć a jutro mam z tego egzamin i boję się że walną
taki przykład
4 lut 22:55
Godzio: Zaraz spróbuję. Proszę o cierpliwość bo musze sobie przypomnieć
4 lut 22:58
Mila:

J=∫∫ydxdy=
(x−1)
2+y
2≥1 i (x−2)
2+y
2≤1
y=
√1−(x−2)2, y=
√1−(x−1)2
punkty przecięcia :
J
1=
2∫
3[
y=−√1−(x−2)2∫
√1−(x−2)2y dy]dx=
| | 1 | | 1 | |
=2∫3 ([ |
| y2]ab)dx=2∫3( |
| *(1−(x−2)2−1+(x−2)2) dx= |
| | 2 | | 2 | |
=0
Dalej w ten sposób i wnioski. Szukaj w notatkach.
4 lut 23:07
Mila:
Jest
Godzio , to pomoże lepiej
4 lut 23:12
Godzio:

(x − 1)
2 + y
2 ≥ 1 −−− obszar na zewnątrz koła wraz z okręgiem o środku (1,0) i promieniu 1
(x − 2)
2 + y
2 ≤ 1 −− koło o środku (2,0) i promieniu 1
Obszarem jest zatem "księżyc".
Wprowadźmy współrzędne biegunowe:
x − 1 = rcosα
y = rsinα
Mamy zatem:
r
2cos
2α + r
2sin
2α ≥ 1 ⇔ r
2 ≥ 1 ⇔ r ≥ 1
oraz
r
2cos
2α − 2rcosα + 1 + r
2sin
2α ≤ 1 ⇔ r
2 ≤ 2rcosα ⇔ r ≤ 2cosα
Wyznaczmy teraz kąt:
(x − 1)
2 + y
2 = 1
(x − 2)
2 + y
2 = 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− odejmuję równania
(x − 1)
2 − (x − 2)
2 = 0
(x − 1 − x + 2)(x − 1 + x − 2) = 0
2x − 3 = 0
| | 3 | | √3 | |
x = |
| ⇒ y = |
| (czarny rysunek) |
| | 2 | | 2 | |
∫
−2π/32π/3∫
12cosαr
2sinα drdα
4 lut 23:20
student: | | π | | π | |
Ale jeśli przesuwasz tylko o 1 prawo, to kąt powinien być od − |
| do |
| |
| | 3 | | 3 | |
4 lut 23:31
Godzio:
To już dokończę swoim sposobem.
Mila też pokazała fajny sposób, bo ze względu na wynik
całkowania, pierwiastki znikają i łatwo się całkuje
| | r3 | |
.... = ∫−2π/32π/3( |
| sinα|12cosαdα = |
| | 3 | |
| | cos3α | |
= ∫−2π/32π/3( |
| sinα − sinα)dα = 0 |
| | 3 | |
ze względu na to, że jest to funkcja nieparzysta. sin(−α) = −sin(α) oraz cos(−α) = cos(α),
całkowana na symetrycznym przedziale, da nam to wynik 0.
4 lut 23:33
Godzio:
Masz rację
student. Jednak wszystkiego nie pamiętałem. Rozwiązanie na szczęście się nie
zmienia
4 lut 23:44
Lukasz: Ogromnie wam wszystkim dziękuję! Godzio, twój sposób trochę bardziej mi leży ale ten sposób
Mili też fajny.
Tylko jedno pytanko bo tam kąt piszecie że jest od −pi/3 do pi/3 ale kąt tam to jest przecież
| | | | √3 | |
tgx= |
| = |
| = pi/6 to czemu tak? |
| | 32 | | 3 | |
4 lut 23:56
student: | | 1 | | 3 | |
Musisz podzielić przez |
| , a nie przez |
| |
| | 2 | | 2 | |
5 lut 00:13
Lukasz: a dlaczego przez 1/2 ? dlatego że my go przesuneliśmy o 1 w prawo to trzeba odjąć z 3/2 1 ?
5 lut 00:18
student: Tak by wychodziło, bo Godzio przesunął układ współrzędnych o 1 w prawo
5 lut 00:22