Liczba rozwiązań równania
Ohio: Dane jest równanie (m−1)x
2 + m*(pierwiastek drugiego stopnia z 7)*x + m
2 + m + 1 = 0 z
niewiadomą x . Sporządź wykres funkcji m ↦→ f(m ) , gdzie f(m ) oznacza liczbę rzeczywistych
pierwiastków danego równania.
1) Dla m=1 mamy jedno rozwiązanie
2) Z delty wyszedł mi wielomian −3m
3 + 7m
2 + 4, który po podzieleniu przez m−2 dał mi wynik
(−4m
2 −m −2)(m−2)
3) Wiem, że w pierwszym nawiasie nie ma rozwiązań, ale nie wiem co zrobić dalej
4 lut 12:18
ICSP: f(m) = 2 gdy Δ > 0
f(m) = 1 gdy Δ = 0
f(m) = 0 gdy m < 0
Oczywiście powyższe rozumowanie jest poprawne tylko gdy m ≠ 1 co uwzględniłeś/aś w 1)
Czyli teraz masz do rozwiązania nierówność wielomianową.
4 lut 12:23
Ohio: a) Δ>0
m>2
b)Δ=0
m=2
c) Δ<0
m<2
Czyli:
f(m): = 0 dla m∈ (−∞,2)
= 1 dla m = 1 v m = 2
2 dla m∊ (2, +∞)
4 lut 12:37
ICSP: źle rozwiązania nierówność.
4 lut 12:45
Ohio: O cholipka, a w którym podpunkcie?
4 lut 13:02
ICSP: Δ > 0 i Δ < 0
Δ = 0 jest dobrze.
4 lut 13:10
Ohio: Faktycznie, dziękuję za pomoc
4 lut 13:15