rownosci kwadratowe
wera: 2x2 −5x +2 >/ 0
(2x−3)(x2 − 7x+6) = 0
4 lut 11:56
janek191:
( 2 x − 3)*(x2 − 7 x + 6) = 0
(2 x − 3)*(x − 1)*(x − 6) = 0
2 x = 3 lub x − 1 = 0 lub x − 6 = 0
x = 1,5 lub x = 1 lub x = 6
=========================
4 lut 13:01
janek191:

2 x
2 − 5 x + 2 ≥ 0
Δ = 25 −4*2*2 = 9
√Δ = 3
| | 5 −3 | | 1 | | 5+3 | |
x = |
| = |
| lub x = |
| = 2 |
| | 2*2 | | 2 | | 4 | |
| | 1 | |
2*( x − |
| )*(x − 2) ≥ 0 |
| | 2 | |
a = 2 > 0 więc ramiona wykresu skierowane są do góry.
| | 1 | |
x ∊ (−∞, |
| > ∪ < 2, +∞) |
| | 2 | |
======================
Patrz też na wykres.
4 lut 13:11