ciągłość
Krzrantop: Dla jakiej wartości parametru a ∊ R ciągła jest funkcja?
układ równań f(x)
| | aln(x+3) | |
f(x) = |
| dla x>−2 |
| | x+2 | |
−x
2 + a
2 cos(xπ) dla x≤−2
4 lut 11:33
ICSP: Znasz warunki na ciągłość w punkcie?
Granice policzone?
4 lut 11:44
Krzrantop: | | a*ln(x+3) | |
limx−>−2 |
| = 0 |
| | x+2 | |
limx−>−2 −x
2+a
2cos(2π) = −4 +a
2*1

?
4 lut 12:21
Krzrantop: i to przyrównać?
4 lut 12:21
ICSP: Musisz oznaczać granice jednostronne.
limx→−2+ f(x) masz policzone źle
limx→−2− f(x) = f(−2) = a2 − 4 (tutaj dobrze)
4 lut 12:24
Krzrantop: | | a*ln(x+3) | |
limx−>−2 |
| = a ? |
| | x+2 | |
4 lut 12:36
Jerzy:
| | 0 | |
Nie, masz symbol nieoznaczony |
| , więc zastosuj regułe H |
| | 0 | |
4 lut 12:41
Jerzy:
Sorry, masz dobrze , ta granica to 1
4 lut 12:41
Jerzy:
Czyli tak jak napisałeś: = 1*a = a
4 lut 12:42
ICSP: dostajesz równanie:
a2 − 4 = a
dalej nie powinno być już problemów.
4 lut 12:49
Krzrantop: Dziękuję
5 lut 19:36