Równanie
Donna: Równanie :
2 do potęgi (sin2 x) + 2 do potęgi (cos2 x ) = 3
rozważane w przedziale (0; 315). Rozwiązania tego równania numerujemy w kolejności od
najmniejszego do największego. Niech Sn oznacza sumę n pierwszych (w kolejności) rozwiązań
tego równania. Wówczas:
Liczba w nawiasie to n (Mała liczba przy S)
a)2S (50) ≥S (100)
b)S (200) =10050π
c)2S (100) < S (200)
d) S (150) >S (200) − S (100)
4 lut 09:20
Qulka: x=kπ/2
S50= 637,5π
S100= 2525π
S150= 5663,5π
S200=10050π
4 lut 10:06
Donna: Czyli jeśli dobrze rozumiem to poprawne są odpowiedzi B oraz C ?
Dziękuję pięknie
4 lut 10:47