Całki krzywoliniowe
Damian#UDM: Całki krzywoliniowe zorientowane
Czy jest ktoś tutaj kto ogarnia takie cuda?
Na przykład
zadanie
Obliczyć całkę krzywoliniową zorientowaną
S∫ xy dx + x3 dy , gdzie S jest krzywą y = √x , x ∊ [0, 2]
4 lut 02:04
kerajs: | | dy | | 1 | | dx | |
y=√x ⇒ |
| = |
| ⇒ dy= |
| |
| | dx | | 2√x | | 2√x | |
wstaw y i dy do całki
4 lut 07:39
Damian#UDM: Okej, czy ten sposób sprawdzi się też w innych przykładach?
W sumie może spróbuję sam inne ogarnąć i dam znać
5 lut 00:28
Mariusz:
W innych przykładach czasem jedną z opcji będzie parametryzacja krzywej
Tutaj parametryzacja jest możliwa choć nie jest potrzebna
5 lut 06:20
Damian#UDM: Okej, dziękuje za informacje
Mariusz napisałem do Ciebie maila kilka dni temu. Jak
będziesz miał chwilę to zajrzyj do niego proszę. Pozdrawiam
5 lut 16:52