wyznacz asymptoty funkcji
abc: wyznacz asymptoty funkcji
| | x2 +6x +10 | |
b) f(x) = |
| |
| | x +3 | |
3 lut 20:38
chichi:
(a) pionowa: x=2 ukośna: y=x+5
(b) pionowa: x=−3 ukośna: y=x+3
3 lut 20:47
Filip:
a)
lim
x−>inff(x)=inf
lim
x−>−inff(x)=−inf
brak asymptoty poziomej
lim
x−>2+=inf
lim
x−>2−=−inf
asymptota pionowa w x=2
b=lim
x−>inf(f(x)−x)=5
asymptota ukośna y=x+5
3 lut 20:49
abc: nie rozumie asymptot ukośnych, podpowie ktoś?
i skoro w b)
dziedzina to −3 to czemu asymptota nie jest −3?
4 lut 17:28
janek191:
b) Dziedzina
D = ℛ \ { −3}
4 lut 19:29