Oblicz pochodną
abc: Oblicz pochodną:
a) f(x) = sin(x4+7x3+1)2
b) f(x) = cos 4√x6+4x3+2
c) f(x) = 3√ex2+6x5
Proszę o pomoc.
3 lut 20:36
Qulka:
a) f'(x)=cos(x4+7x3+1)2 • 2(x4+7x3+1) • (4x3+21x2)
3 lut 22:08
Qulka:
b) f'(x)= −sin 4√x6+4x3+2 • (x6+4x3+2)−3/4/4 • (6x5+12x2)
3 lut 22:10
Qulka:
c) f'(x) = e(x2+6x5)/3 • (2x+30x4)/3
3 lut 22:12
Jerzy:
c) do poprawy
3 lut 22:55
Qulka: wolfram potwierdza moją wersję
4 lut 00:41
Jerzy:
| | 2 | |
A czy przypadkiem pierwszy nawias nie powinien być w potędze − |
| ? |
| | 3 | |
4 lut 10:03
Qulka: nie liczysz pierwiastka bo zamieniasz go na dzielenie przez 3
4 lut 10:08
Jerzy:
Co ty wygadujesz ? jaka zamiana pierwiastka na dzielenie przez 3
| | 1 | |
Niech f(x) = 3√g(x) = (g(x))1/3 i wtedy f'(x) = |
| (g(x))−2/3*g'(x) |
| | 3 | |
Tutaj mamy:
f(x) = (e{x
2 + 6x
5)
1/3
| | 1 | |
f'(x) = |
| (ex2 + 6x5)−2/3*(2x + 30x4) |
| | 3 | |
4 lut 10:18
Jerzy:
Dobra, to ja zgubiłem po drodze jedną pochodną.
4 lut 10:21
piotr: | | 1 | |
c) |
| (ex2+6x5)−2/3ex2+6x5(2x+30x4) |
| | 3 | |
4 lut 10:22
Jerzy:
Co nie zmienia faktu,że jest literówka 22:12 , wykładnik nawiasu ma być 1/3 , a nie /3
4 lut 10:24
piotr: jaki wykładnik nawiasu
4 lut 10:28
Jerzy:
| | ex2 + 6x5 | |
OK. Tam jest wykładnik: |
| |
| | 3 | |
4 lut 10:37
Qulka: może jeszcze raz w skrócie co miałam na myśli że pierwiastek zamienia się w dzielenie
3√ab=(ab)1/3= ab•(1/3) = ab/3
4 lut 10:43
Qulka: i macie o jedno działanie mniej w zabawie z pochodną
4 lut 10:44
Jerzy:
@Qulka, sorry, to ja żle odczytałem Twoje rozwiązanie
4 lut 11:06
abc: Hej, dzięki za rozwiązania!
Czyli pkt c) gdzie rozwiązał Jerzy o 4 lut 2021 10:18 jest odpowiedzią?

Czyli np. w pkt a) nie robie tak, że 2(sin*(i to co w nawiasie)) * pochodna nawiasu + pochodna
z sinusa + pochodna z nawiasu?
Po prostu jak jest kilka funkcji wewnętrznych to liczę tylko raz?
4 lut 17:09
Qulka: to nie jest mnożenie funkcji tylko złożenie, więc nie robisz tak
moje C jest odpowiedzą zapisaną trochę wygodniej niż Jerzego
4 lut 23:46