Wzory viete'a
Siemanko: Cześć mam zadanie, x2 +7x +c=0 ma dwa różne od zera pierwiasteki x1 i x2. oblicz C jeżeli
wiadomo, że i tam jakiś warunek
Mnie zastanawia natomiast jedna rzecz, bo w odpowiedziach jest żej ak obliczam delte i wychodzi
c<12 i 1/4, to c musi byc rozne od zera
I mnie interesuje dlaczego te c ma byc rozne od zera?
3 lut 19:05
ABC: dla c=0 zawsze jednym z pierwiastków jest x=0
3 lut 19:10
Siemanko: Dziękuję bardzo
3 lut 19:11
Mila:
Jeżeli c=0 to masz równanie :
x2+7x=0 i jeden z pierwiastków jest równy 0.
3 lut 19:11