π | ||
sin(5x)+sin( | −x)=0 | |
2 |
|
| |||||||||||||||||||||
2 sin | *cos | =0 | ||||||||||||||||||||
2 | 2 |
π | π | |||
sin(2x+ | )=0 lub cos(3x− | )=0 | ||
4 | 4 |
π | ||
1) 2x+ | =kπ | |
4 |
π | ||
2x=− | +kπ | |
4 |
π | π | |||
x=− | + | *k | ||
8 | 2 |
3π | ||
k=1 to x= | ∊(0,π) | |
8 |
7π | ||
k=2 to x= | ∊(0,π) | |
8 |
11π | ||
k=3 to x= | ∉(0,π) | |
8 |
π | ||
2) cos(3x− | =0 | |
4 |
π | π | |||
3x− | = | +kπ | ||
4 | 2 |
3π | ||
3x= | +kπ | |
4 |
π | π | |||
x= | + | *k | ||
4 | 3 |
π | ||
k=0 to x= | ||
4 |
7π | ||
k=1 to x= | ||
12 |
11π | ||
k=2 to x= | ||
12 |
π | ||
k=3 to x=( | +π)∉(0,π) | |
4 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |