.
tomek123098: Rozwiąż równanie √6−x − x = 0
Mam problem z tym równaniem wyznaczam sobie dziedzinę
x ∊ (−∞, 6], x przerzucam na prawą stronę
√6−x = x
Potęguję obie strony równania
|6−x| = x2
Zdejmuję moduł bo dla wszyskich x z dziedziny wnętrze będzie dodatnie
x2 + x − 6 = 0
Liczę sobie deltę, otrzymuję dwa miejsca zerowe −3 oraz 2, ale
gdy wrzucę sobie te początkowe równanie do geogebry otrzymuję wykres
z tylko jednym miejsce zerowym x0 = 2
Gdzie popełniłem błąd?
3 lut 16:04
blabla:
√6−x=x x≤6 i x≥0 to x∊<0,6>
x2+x−6=0
(x+3)(x−2)=0
tylko x= 2 ∊<0,6>
3 lut 16:12
VII: √6−x≠|6−x|
√(6−x)2=|6−x|
3 lut 19:21
blabla:
Można też tak
√6−x=t , t≥0 to 6−x=t2 i −x= t2−6
i mamy:
t2+t−6=0
(t+3)(t−2)=0 t=2 >0
6−x=4
x= 2
=====
3 lut 19:34
kerajs: inaczej:
√6−x−x+6−6=0 i 6−x≥0
√6−x−(√6−x)2−6=0
t=√6−x
3 lut 19:36
Jerzy:
Bez cudów.Metoda starożytnych i sprawdzenie,które rozwiązania spełniają dane równanie.
3 lut 19:36
VII: Racja
Jerzy
3 lut 19:40