Trudne zadanie dowodowe
Szukacz: Cześć
Zupełnie nie wiem jak ugryźć zadanie dowodowe. Czy mógłby ktoś je rozwiązać?
20202 − 20192 + 20182 − 20172 +...+42 −32 +22 − 1 > 2020 * 1010
3 lut 15:45
ICSP: (n+1)2 − n2 = 2n + 1 > 2n
20202 − 20192 > 2 * 2019
20182 − 20172 > 2 * 2017
...
22 − 1 > 2*1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
S > 2(1 + ... + 2017 + 2019) = (1 + 2019) * 1010 = 2020*1010
3 lut 15:49
Szukacz: Kompletnie nie rozumiem co gdzie i kiedy, gdzie się gubią plusy, skąd 2 wyciągnięte przed
nawias itp.
3 lut 16:13
Mariusz:
a
n=(−1)
n*n
2
Jak chcesz policzyć tę sumę to
s
0=0
s
n=s
n−1+(−1)
n*n
2
S(x)=∑
n=0∞s
nx
n
∑
n=1∞s
nx
n=∑
n=1∞s
n−1x
n+∑
n=1∞(−1)
nn
2
∑
n=1∞s
nx
n=x(∑
n=1∞s
n−1x
n−1)+∑
n=0∞(−1)
nn
2
| d | | d | | 1 | |
| (∑n=0∞(−1)nxn)= |
| ( |
| ) |
| dx | | dx | | 1+x | |
| | −1 | |
∑n=0∞n(−1)nxn−1= |
| |
| | (1+x)2 | |
| | −1 | |
∑n=1∞n(−1)nxn−1= |
| |
| | (1+x)2 | |
| | −1 | |
∑n=0∞(n+1)(−1)n+1xn= |
| |
| | (1+x)2 | |
| | 1 | |
∑n=0∞(n+1)(−1)nxn= |
| |
| | (1+x)2 | |
| d | | d | | 1 | |
| (∑n=0∞(n+1)(−1)nxn)= |
| ( |
| ) |
| dx | | dx | | (1+x)2 | |
| | −2 | |
∑n=0∞n(n+1)(−1)nxn−1= |
| |
| | (1+x)3 | |
| | −2 | |
∑n=1∞n(n+1)(−1)nxn−1= |
| |
| | (1+x)3 | |
| | −2 | |
∑n=0∞(n+1)(n+2)(−1)n+1xn= |
| |
| | (1+x)3 | |
| | 2 | |
∑n=0∞(n+1)(n+2)(−1)nxn= |
| |
| | (1+x)3 | |
n
2=(n+1)(n+2)−3(n+1)+1
| | 2 | | 3 | | 1 | |
∑n=1∞snxn=x(∑n=1∞sn−1xn−1)+ |
| − |
| + |
| |
| | (1+x)3 | | (1+x)2 | | 1+x | |
| | 2 | | 3 | | 1 | |
∑n=0∞snxn−0=x(∑n=0∞snxn)+ |
| − |
| + |
| |
| | (1+x)3 | | (1+x)2 | | 1+x | |
| | 2 | | 3 | | 1 | |
S(x)(1−x)= |
| − |
| + |
| |
| | (1+x)3 | | (1+x)2 | | 1+x | |
| | 2−3(1+x)+(1+x)2 | |
S(x)(1−x)= |
| |
| | (1+x)3 | |
| | 1+2x+x2−3x−3+2 | |
S(x)(1−x)= |
| |
| | (1+x)3 | |
| | 1 | 2 | | 1 | |
S(x)= |
|
| − |
| |
| | 2 | (1+x)3 | | (1+x)2 | |
| | 1 | |
S(x)= |
| (∑n=0∞(n+1)(n+2)(−1)nxn−(∑n=0∞(n+1)(−1)nxn) |
| | 2 | |
| | 1 | |
S(x)=∑n=0(( |
| (n+1)(n+2)(−1)n−(n+1)(−1)n)*xn) |
| | 2 | |
| | 1 | |
sn= |
| (n+1)(n+2)(−1)n−(n+1)(−1)n |
| | 2 | |
Wstawiasz do wyprowadzonego wzoru i porównujesz
s
2020=2021 * 1010
I teraz porównujesz co jest większe
2021 * 1010 czy 2020 * 1010
3 lut 16:59
Mila:
Na poziomie LO.
1)
(2020
2 − 2019
2) + (2018
2 − 2017
2 )+...+(4
2 −3
2 )+(2
2 − 1)= z wzoru skróconego mnożenia
=(2020−2019)*(2020+2019)+(2018−2017)*(2018+2017)+....(4−3)*(4+3)+(2−1)*(2+1)=
=4039+4035+....+7+3
2)
Masz sumę wyrazów ciągu arytmetycznego, przyjmuję:
a
1=3
r=4
a
n=4039
Obliczmy ile jest wyrazów: 4039=3+(n−1)*4
n=1010
3)
| | 3+4039 | |
S1010= |
| *1010=2021*1010 |
| | 2 | |
2021*1010>2020 * 1010
3 lut 18:10
blabla:
Szukacz nie rozumie co napisał
ICSP
to jasne,że nie zrozumie co napisał
Mariusz
3 lut 18:26
ABC:
święte słowa
3 lut 19:11
Belzebub: Najprostszy sposob : Wzór skróconego mnożenia dla 2 kolejnych wyrazów (1) u Mila.
Gdy dojdziesz do sumy 4039+4035+....+7+3 możesz zauważyć, że 4039+3 = 4042 tak samo 4035+7=
4042
Oblicz ile jest takich sum i wyciągnij z 4042 dwójkę: 4042 = 2 * 2021. Następnie porównaj obie
strony.
3 lut 19:15