wzór rekurencyjny na całkę ∫ctg^{n}xdx
Lukasz: Hej, mam taki duży problem, bo nie rozumiem jak wyprowadzić wzór rekurencyjny na całkę. Zawsze
byłem słaby z wyprowadzania jakiegokolwiek wzoru rekurencyjnego, i nigdy nawet nie usiadłem do
tego na dłużej bo myślałem że nie dam rady tego ogarnąć... ale nie mogę tego ominąć bo cały
czas mnie prześladują.
Nie rozumiem do czego mam dążyć jak obliczam taką np całkę
∫ctgnxdx
niby mam do niej rozwiązanie ale nie kumam do czego mam dążyć, do jakichś konkretnych wyrazów?
3 lut 13:19
ICSP: Oznaczasz
In = ∫ctgn(x) dx
i dążysz do postaci:
In = f(x) + Ik gdzie k < n
Zazwyczaj k = n − 1 albo n − 2.
3 lut 13:29
Lukasz: Czyli jak rozłożę całkę na części ∫ctgnxdx = xctgnx−∫(n−1)ctgn−1x*x (jeśli to wgl jest
skonczone)
to moim Ik jest ∫(n−1)ctgn−1x*x a f(x) xctgnx ?
3 lut 15:00
ICSP: czy wyrażenie pod druga całką jest pewną potęgą cotangensa?
3 lut 15:04
jc:
(ctg x)' = − 1 − (ctg x)
2
(ctg x)
n−2 (ctg x)' = − (ctg x)
n−2 − (ctg x)
n
Teraz przyłóż całkę i będziesz miał wzór,
| (ctg x)n−1 | |
| = −Jn−2 − Jn |
| n−1 | |
3 lut 15:22
Lukasz: ICSP, no nie jest. to jak wybrnąć z całki ∫(n−1)ctg
n−1x * x dx? bo raczej ciężko na części
to brać. Jakaś podpowiedź? Może źle zacząłem ?
jc, możesz trochę szczegółowiej ? patrzę na to i nie mogę zrozumieć zamysłu
3 lut 15:49