Ktoś mógł by mi te zadania wytłumaczyć ?
Rose: .1 Napisać równanie ogólne płaszczyzny przechodzącej przez
punkt P0 = (−1, 2, −3) i prostopadłej do prostej x+3/−2=y−1/5=2+6/4
2. Obliczyć pole trójkąta o wierzchołkach A = (1, −1, 1),
B = (−1, 0, 2) i C = (1, 2, −3).
.
3 lut 13:12
Mila:
1) Popraw równanie prostej:
3 lut 20:16
Mila:
2)
A = (1, −1, 1), B = (−1, 0, 2) , C = (1, 2, −3).
.AB
→=[−2,1,1]
AC
→=[0,3,−4]
[−2,1,1] x [0,3,−4]=[−7,−8,−6|
| | 1 | | √149 | |
PΔ= |
| *√72+82+62= |
| |
| | 2 | | 2 | |
3 lut 20:24
jc:
| | 1 | |
Pole = |
| | (B−A)x(C−A) | |
| | 2 | |
B−A = (−2, 1, 1)
C−A = (0,3, −4)
(−2, 1, 1) x (0,3, −4) = (−7, −8, −6)
|(−7, −8, −6)|=
√49+64+36 =
√149
lub
√6*25−1=
√149
3 lut 20:30