Rozwiąż równanie, pierwiastki wielomianu
Damian#UDM: Wyznacz ekstrema lokalne funkcji
y = 2x
4 − 15x
3 + 54x
2 +18x +18
x ∊ R
Obliczyłem pochodną
y' = 8x
3 − 45x
2 + 108x + 18
x ∊ R
I teraz próbuje znaleźć pierwiastki
y' = 0 ⇔ 8x
3 − 45x
2 + 108x + 18 = 0
Niestety ta funkcja nie posiada pierwiastków całkowitych lub wymiernych. Sprawdziłem w
programie i jest to liczba mniej więcej 0.16.
Próbowałem sposobami ze studiów:
8x
3 − 45x
2 + 108x + 18 = 0 / : 8
x
3 −
458x
2 +
272x +
94 = 0
x = y −
158 → y
3 +py + q = 0, gdzie
| ⎧ | p=37 287512 | |
| ⎩ | q=10 43116 | ,
|
podstawiając dalej
y = k + m
otrzymuje
| | 10 431 | | 12 429 | |
k3 + m3 = − |
| oraz km = |
| |
| | 16 | | 512 | |
Co dalej?
Użyłem wzorów z tego pliku:
http://matwbn.icm.edu.pl/ksiazki/mon/mon11/mon1110.pdf
ze strony 175.
3 lut 12:00
Damian#UDM:
BRAKUJE MINUS PRZY KM
3 lut 12:01
Słoniątko: jeżeli dobrze podałeś współczynniki to początek rozwinięcia tego pierwiastka to
−0.1562161598098127790137041382011931799054....
może ktoś rozpozna po rozwinięciu dziesiętnym
3 lut 12:11
ICSP: Musisz wyznaczać dokładną wartość?
k3 + m3 = a
km = b
k3 + m3 = a
(km)3 = b3
Ze wzorów Viete'a wiemy, że liczby k3 i m3 spełniają równanie kwadratowe:
z2 − az + b3 = 0
w konsekwencji
y = k + m = 3√k3 + 3√m3
Jednak nadal uważam, że wyznaczanie dokładnej wartości ekstremum nie ma większego sensu.
W szczególności, że na 90% jest to błąd w treści.
3 lut 12:22
Damian#UDM: No dostałem to zadanie od studenta i również jestem pewny, że jest źle stworzone.
Dziękuje za cenne rady i pomoc
3 lut 13:40
Damian#UDM: Słoniątko dla przykładu podzieliłem sobie
√2 przez 9 i wyszło
więc pewnie coś podobnego
3 lut 13:42