Miejsce zerowe funkcji
Alabama: Dana jest funkcja 2 f(x ) = x − 3 . Znajdź miejsca zerowe funkcji g(x ) = [f(x)] , gdzie [a]
oznacza największą liczbę całkowitą nie większą od a.
Nie wiem czym jest [a] :\
3 lut 11:09
Qulka: częścią całkowitą liczby

np [2,3]=2 [4,1234]=4 ale dla ujemnych [−2,34]=−3 [−5,55]=−5
3 lut 11:15
Qulka:

zielona f(x) czerwona g(x)
miejsca zerowe g x∊<−3;5)
3 lut 11:18
Alabama: Dziękuję!
3 lut 11:19
Jerzy:
To tzw. cecha liczby lub podłoga.
| | x − 3 | |
tutaj mamy: f(x) = |
| |
| | 2 | |
Jesli: [t] = 0 ⇔ t ∊ [0,1)
| | x − 3 | |
Zatem, jeśli : g(x) = [f(x)] = 0 ⇔ f(x) ∊ [0,1) ⇔ 0 ≤ |
| < 1 |
| | 2 | |
3 lut 11:21
Jerzy:
Tam chyba jest: 2* f(x) = x − 3 , jeśli dobrze widzę.
3 lut 11:23
blabla:
g(x)=0 ⇔ x∊<3,5)
3 lut 11:35
Jerzy:

f(x) ∊ [0,1) ⇔ x ∊ [3,5)
3 lut 11:38