Liczby zespolone
Biedronka: Wyznacz wszystkie zespolone pierwiastki równania i dla każdego z nich podaj krotność
((1 − i)z)6 − z3 = 0
2 lut 23:41
Filip:
((1−j)
2z
2)
3−z
3=0
(−2jz
2)
3−z
3=0 | *(−1)
(2jz
2)
3+z
3=0
(2jz
2+z)(−4z
4−2jz
3+z
2)=0
z
3(2jz+1)(1−2jz−4z
2)=0
z
3(2jz+1)(4z
2+2jz−1)=0
4z
3(2jz+1)(4z
2+2jz−1)=0
4z
2+2jz−1=0
Δ=12
2 lut 23:57
Filip:
A no i tam w ostatnim przekształceniu głównego równania niepotrzebnie napisałem 4, pierwiastki
masz na widelcu
2 lut 23:58
Biedronka: dzięki <3
3 lut 00:03