Analityczna liceum
sss: W równoległobok ABCD, w którym kolejność wierzchołków ABCD jest
przeciwna do ruchu wskazówek zegara, można wpisać okrąg. Mając dane
współrzędne wierzchołków A = (0, 1) i B = (√3, 0) oraz miarę 120 kąta
wewnętrznego przy wierzchołku D, oblicz pole powierzchni równoległoboku
i napisz równanie okręgu weń wpisanego.
Ma ktoś pomysł jak znaleźć środek okręgu? Resztę wiem jak policzyć
2 lut 22:17
chichi:
Niech boki równoległoboku będą x,y. Jeżeli w równoległobok da się wpisać w okrąg to prawdą
jest, że 2x=2y ⇒ x=y, zatem czym jest ten nasz równoległobok?
2 lut 22:56
chichi:
A środek okręgu wpisanego w romb, leży w punkcie przecięcia się jego przekątnych

Zagadka rozwiązana?
2 lut 23:01
blabla:

Takim równoległobokiem jest romb o boku długości 2
S(
√3,1) r=
√3/2
i wszystko jasne
.....................
2 lut 23:07