Sprawdzenie czy dana macierz jest diagonalizowalna
Shizzer: Niestety na ćwiczeniach nie doszliśmy do tematu diagonalizacji macierzy, a egzamin tuż tuż.
Mam takie zadanie:
Zbadać czy macierz:
[5, 1, −1]
A = [−3, 1, 1]
[3, 1, 1]
jest diagonalizowalna. Przeszukiwałem Internet, żeby znaleźć materiały na temat tego jak
sprawdzić czy macierz jest diagonalizowalna, bo z wykładu niestety nic nie zrozumiałem.
Chciałbym się Was zapytać czy dobrze rozumiem podejście, które powinienem tutaj zastosować.
Część rozwiązania:
Następujące warunki są równoważne:
1) Macierz A jest diagonalizowalna
2) Wektory własne macierzy A (v1, v2, v3) tworzą bazę w przestrzeni R
3
3) Istnieje macierz odwrotna P
−1 taka, że A = P
−1*D*P
1. Wyznaczam równanie charakterystyczne macierzy A.
2. Obliczam wartości własne macierzy A.
3. Wyznaczam wektory własne macierzy A. Sprawdzam czy tworzę one bazę w R
3. Jeśli
tworzą to macierz A jest diagonalizowalna, jeśli nie to macierz A nie jest diagonalizowalna.
Czy taki jest algorytm postępowania? Czytałem też o wielokrotnościach wartości własnych
macierzy, ale nie wiem jak one się mają do rozstrzygania o tym czy dana macierz jest
diagonalizowalna.
Uprzejmie proszę o pomoc. Chciałbym zrozumieć temat
2 lut 22:07
Maciess: Generalnie możesz użyć kryterium, że macierz jest diagonalizowalna wtedy i tylko wtedy, kiedy
krotność pierwiastka (wartości własnej ) λ = dim(Vλ)
2 lut 22:56
jc: Twierdzenie. Macierz można zdiagonalizować
⇔ macierz jest pierwiastkiem wielomianu bez pierwiastków wielokrotnych.
(zakładamy, ze możemy używać liczb zespolonych).
Co możesz zrobić? Znajdujesz wielomian charakterystyczny, usuwasz czynniki wielokrotne
i podstawiasz macierz. Jeśli wyjdzie zero, można zdiagonalizować, jesli nie, to nie można.
2 lut 23:07
Maciess: Np dla tej macierzy. Wartości własne to λ
2=2 i λ=3
Wiemy też ze 1≤dim(V
λ)≤<krotność lambda
Więc musimy sprawdzić czy wymiar V
2 jest równy 2.
Szukamy wektorów własnych.
AX=2X co prowadzi do układu
| ⎧ | 5x+y−z=2x | |
| ⎨ | −3x+y+z=2y |
|
| ⎩ | 3x+y+z=2z | |
troche liczenia i dochodzimy do wniosku, że z=3x+y
Więc V
λ=Lin{(1,0,3),(0,1,1)} −−− wymiar 2
Więc macierz da sie zdiagonalizować (w rzeczywistych)
2 lut 23:22
Shizzer: Dziękuję bardzo za pomoc. Jutro sobie to przeanalizuję
2 lut 23:46
jc: Maciess, zacytowane przeze mnie twierdzenie można używać automatycznie.
np. dla tej macierzy wystarczy sprawdzić, czy (A−2I)(A−3I)=0.
3 lut 00:03
Shizzer: Bliżej mi jednak do tego sprawdzania bazy, bo wiem chyba skąd to się bierze.
Równanie diagonalizujące przykładową macierz A wygląda tak: A = P−1*D*P.
Kolumny macierzy P składają się z wektorów własnych macierzy A.
Żeby powyższe równanie miało sens, to:
1) Macierz P musi być odwracalna, czyli musi składać się z wektorów
niezależnych liniowo.
2) Macierz P musi mieć tyle kolumn ile macierz D ma wierszy. Czyli ilość wektorów niezależnych
liniowo musi być taka sama jak ilość wartości własnych macierzy A.
Z tych dwóch punktów wynika, że wektory własne macierzy A muszą tworzyć bazę przestrzeni
Rn, gdzie n − ilość wartości własnych macierzy A po usunięciu krotności tych wartości?
Dobrze rozumiem?
3 lut 13:56
jc: Macierz jednostkowa nxn ma jedną wartość własną równą 1.
| | | |
Przy okazji, sprawdź, że czy macierz | można zdiagonalizować. |
| | |
| | | |
Sprawdź, jak będzie w przypadku macierzy | . |
| | |
3 lut 14:08
Shizzer: Dlaczego ilość wektorów własnych ma się równać 2 skoro rozmiar macierzy A to 3?
Przecież po obliczeniu wartości własnych macierzy A powstaje taka macierz D:
D = [2, 0, 0]
[0, 2, 0]
[0, 0, 3]
Ilość jej wierszy musi się równać ilości kolumn macierzy P. Gdy liczba wektorów własnych
macierzy A wyniesie 2 to ilość kolumn macierzy P ≠ ilości wierszy macierzy D to dlaczego
macierz A jest diagonalizowalna?
3 lut 16:02
jc:
[5 1 −1]
[−3 1 1]
[3 1 1]
k=3
[1]
[−1]
[1]
a dla k=2 np.
[1]
[0]
[3]
oraz
[0]
[1]
[1]
3 lut 16:27
Shizzer: Czyli jeśli mam np. n−krotny pierwiastek wielomianu charakterystycznego to mogę wybierać
n wektorów, bo każdej krotności wartości własnej odpowiada jeden wektor własny, tak?
3 lut 16:38
jc: Jeśli r jest k−krotnym pierwiastkiem wielomianu charakterystycznego,
to rozpatrujemy przestrzeń złożoną z wektorów v takich, że Av=rv.
Jeśli wymiar takiej przestrzeni = k, to macierz można zdiagonalizować, w przeciwnym
razie nie można. To napisał Maciess.
Jednak kryterium, które podałem wydaje się prostsze w użyciu i może nawet w dowodzie.
3 lut 16:48
Shizzer: Dziękuję za pomoc. Myślę, że teraz już sobie poradzę
3 lut 16:57