Rząd macierzy
Dejw: rzA=3
rz(A*AT)=?
2 lut 21:56
Filip:
Rząd macierzy jednostkowej stopnia n jest równy n
2 lut 22:15
Dejw: Czyli rz(A*AT)=3 ?
2 lut 22:21
Filip:
No nie, bo możesz mieć przykładowo macierz 5x5, której rząd będzie równy przykładowo 3, czyli
powiedziałbym że rz(A*AT)>=3
2 lut 22:24
Dejw: Macierz A jest 3x3.
Jej wyznacznik jest różny od zera.
Na tej podstawie można powiedzieć, że rz(A*AT)=3 ?
2 lut 22:28
Filip: jezu czekaj, źle przeczytałem, myslałem że tam jest A
−1 a nie A
T
2 lut 22:34
Filip:
No tak, rz(A)=rz(A*AT), jednak tylko dla macierzy tylko o wartościach rzeczywistych
2 lut 22:44
Dejw: Tylko wartości rzeczywiste są w macierzy A.
Dzięki za pomoc!
2 lut 22:45