Reszta
Srodulo: Jak wyznaczyć resztę z dzielenia 74257 przez 63?
2 lut 20:04
chichi:
A no tak: 74
257 mod 63
2 lut 20:17
Srodulo: No i co dalej tyle to ja wiem
2 lut 20:29
stud: Małe Twierdzenie Fermata zastosuj
2 lut 20:31
chichi:
63=3
2*7
φ(63)=φ(3
2*7)=φ(3
2)*φ(7)=3*2*6*7=252
No i dalej to już tak jak @
stud proponuje
2 lut 20:37
Mila:
74⊥63
63=7*3
2
| | 1 | | 1 | |
φ(63)=63*(1− |
| *(1− |
| )=36 |
| | 7 | | 3 | |
74
36=1(mod63)
257=36*7+5
(74
36)
7*74
5≡1(mod63)*74
5
74
5=(63+11)
5=k*63+11
5=23(mod63)
74
257=63k+23, k∊N
2 lut 20:38