matematykaszkolna.pl
Rysunek VII: rysunekJak wysoko nad punktem startu znajduje sie paralotniarz ?(tak mi tlumaczy) Zeichne mabstablich (tlumaczy mi to dziwnie ) (to b jest jak betta Nie chodzi o obliczenia z uzyciem trygonometrii tylko oni rysuja teraz trojkaty i je opisuja AB=50m i na rysunku odcinek ten ma 1,3cm AC=5,8cm Rsunek w ksiazce jest bez opisu ale podane sa kąty Pewnie chodzi tu o konstrukcje a odleglosci pomierzyc linijka i przemnozyc przez 50m Tylko po co ten kąt o mierze 34o?
2 lut 19:51
Qulka: jakby chodziło tylko o mierzenie długości to wszystkie kąty są niepotrzebne
2 lut 20:19
2 lut 20:26
ABC: w 5 zad jest napisane : tu pomaga twierdzenie Talesa , czyli z tego mogą korzystać?
2 lut 20:32
VII: Wydaje sie ze tak . Mowi ze dopiero zaczeli
2 lut 20:37
VII: rysunekDobry wieczor W linku ktory podalem zadanie nr 5 Skonstruowac trojkat c=6cm γ=90o i α=700 ABC napisal . Tu pomaga twierdzenie Talesa . Pytanie moje W jaki sposob? Zrobilbym tak
4 lut 19:33
VII: Poza tym ,Czy ktos ma jakis pomysl na zadanie nr 7?
4 lut 19:34
VII: Dzien dobry Qulka Widze ze zajmujesz sie teraz konstrukcjami ,moze cos zaproponujesz? dziekuje .
5 lut 09:35
Qulka: rysunek1° rysuje odcinek AB 50m − np.: 5kratek 2° kątomierzem kąt 34° − niebieska linia 3° kątomierzem kąt 41° − zielona linia 4° znajduje punkt przecięcia − paralotniarz P (fioletowa kropka) 5° prostopadła do szarej przesz fioletową kropkę (pomarańczowa) 6° znalezienie punktu startu − kąt 12° od punktu B (zabrakło mi kolorów ) i przecięcie się z pomarańczową − punkt D 7° zmierzenie odległości PD − wysokość paralotniarza od startu
5 lut 13:46
Qulka: oczywiście przeskalowując ponownie z kratek na metry
5 lut 13:52
VII: Dziekuje Qulka Wlasnie jej tak tlumaczylem przedwczoraj zeby zrobila. Pani powiedziala ze trzeba inaczej . W takim razie zostawmy to jak jest . Jeszcze raz dziekuje i milego dnia
5 lut 14:28