Rysunek
VII:

Jak wysoko nad punktem startu znajduje sie paralotniarz ?(tak mi tlumaczy)
Zeichne mabstablich (tlumaczy mi to dziwnie ) (to b jest jak betta
Nie chodzi o obliczenia z uzyciem trygonometrii tylko oni rysuja teraz trojkaty i je opisuja
AB=50m i na rysunku odcinek ten ma 1,3cm
AC=5,8cm
Rsunek w ksiazce jest bez opisu ale podane sa kąty
Pewnie chodzi tu o konstrukcje a odleglosci pomierzyc linijka i przemnozyc przez 50m
Tylko po co ten kąt o mierze 34
o?
2 lut 19:51
Qulka: jakby chodziło tylko o mierzenie długości to wszystkie kąty są niepotrzebne
2 lut 20:19
2 lut 20:26
ABC:
w 5 zad jest napisane : tu pomaga twierdzenie Talesa , czyli z tego mogą korzystać?
2 lut 20:32
VII: Wydaje sie ze tak .
Mowi ze dopiero zaczeli
2 lut 20:37
VII:

Dobry wieczor
W linku ktory podalem zadanie nr 5
Skonstruowac trojkat
c=6cm γ=90
o i α=70
0
ABC napisal . Tu pomaga twierdzenie Talesa .
Pytanie moje
W jaki sposob?
Zrobilbym tak
4 lut 19:33
VII: Poza tym ,Czy ktos ma jakis pomysl na zadanie nr 7?
4 lut 19:34
VII: Dzien dobry Qulka
Widze ze zajmujesz sie teraz konstrukcjami ,moze cos zaproponujesz? dziekuje .
5 lut 09:35
Qulka:

1° rysuje odcinek AB 50m − np.: 5kratek
2° kątomierzem kąt 34° − niebieska linia
3° kątomierzem kąt 41° − zielona linia
4° znajduje punkt przecięcia − paralotniarz P (fioletowa kropka)
5° prostopadła do szarej przesz fioletową kropkę (pomarańczowa)
6° znalezienie punktu startu − kąt 12° od punktu B (zabrakło mi kolorów

)
i przecięcie się z pomarańczową − punkt D
7° zmierzenie odległości PD − wysokość paralotniarza od startu
5 lut 13:46
Qulka: oczywiście przeskalowując ponownie z kratek na metry
5 lut 13:52
VII: Dziekuje Qulka
Wlasnie jej tak tlumaczylem przedwczoraj zeby zrobila.
Pani powiedziala ze trzeba inaczej . W takim razie zostawmy to jak jest .
Jeszcze raz dziekuje i milego dnia
5 lut 14:28