| z2 − 1 | ||
a) | , gdzie z2 + 2z + 2zi + 2i − 1 = 0 | |
| z1 + 2 |
| z1 | √3 | √3 | ||||
( | )5 , gdzie z1 = − | + 32 i oraz z2 = | + 12 i | |||
| z2 | 2 | 2 |
| z1 | √3 | 1 | ||||
Obliczając | pomnóż licznik i mianownik ułamka przez | − | i | |||
| z2 | 2 | 2 |
| z1 | |
= √3 i | |
| z2 |
| z1 | ||
( | )5 = ( √3 i)5 = (√3)5 * i2*i2* i = 9√3 i | |
| z2 |
A = { z: 2 < |z − 2i + 1| ≤3 i ? Re(z + 1) > Im (−i + z)}
1) 2<|z−(2i−1)|≤3
|z−(−1+2i)|>2 i |z−(−1+2i)|≤3
pierścień jak na rysunku
2) Re(z+1)>Im(−i+z)
z=x+iy
z+1=(x+1)+iy
Re(z+1)=x+1
−i+x+iy=x+i*(y−1)
Im(−i + z)=(y−1)
x+1>y−1
x+2>y
y<x+2 − punkty poniżej prostej y=x+1
Dalej dokończ sama, bo nie napisałaś, czy ma być część wspólna ( spójnik (i), czy suma (
lub))