Geometria
Zadanko2: Przekątne rombu mają długość 10 cm i 24 cm. Oblicz sinus kąta ostrego tego rombu
i na tej podstawie ustal, czy kąt ostry rombu ma miarę większą czy mniejszą od 45(stopni)
2 lut 17:41
chichi:

Znana trójka Pitagorejska 5,12,13
| | 5 | | 12 | | 120 | |
sin(2α)=2sin(α)cos(α)=2* |
| * |
| = |
| , 2α≈710 > 45o |
| | 12 | | 13 | | 169 | |
2 lut 17:55
Zadanko3: Dzięki wielkie
2 lut 17:58
2 lut 17:58
chichi:
| | 5 | |
Dziękuję @janek191 oczywiście, że sin(α)= |
| missclick  |
| | 13 | |
2 lut 18:08