Gemetria
Zadanko: Oblicz Pole rombu którego bok ma długość 6 cm a suma długości przekątnych jest równa 16cm.
2 lut 17:39
janek191:
x
2 + ( 8 −x)
2 = 6
2 x > 0 i x < 6
x
2 + 64 − 16 x + x
2 = 36
2 x
2 − 16 x + 28 = 0 / : 2
x
2 − 8 x + 14 = 0
Δ = 64 − 4*14 = 8
√Δ} = 2
√2
| | 8 − 2√2 | |
x = |
| = 4 − √2 lub x = 4 + 2√2 − odpada |
| | 2 | |
więc
8 − x = 4 +
√2
e = 2 x = 8 − 2
√2
f = 2*(8 − x) = 8 + 2
√2
pole rombu
P = 0,5 e*f = 0,5*( 8 − 2
√2)*( 8 + 2
√2) = 0,5*(64 − 8) = 28 [ cm
2]
2 lut 17:49
Zadanko3: Dziękuje bardzo
2 lut 17:57
janek191:
Tam jest pomyłka

x = 4 −
√2 lub x = 4 +
√2
e = 2 x = 2*( 4 −
√2) = 8 − 2
√2
f = 2*( 4 +
√2) = 8 + 2
√2
2 lut 17:57
chichi:
d
1+d
2=16 /
2 ⇒ d
12+d
22+2d
1d
2=256 / : 4
| | d1d2 | | d1d2 | |
36+ |
| =64 ⇒ |
| =28=P  |
| | 2 | | 2 | |
2 lut 18:06
blabla:
f
2+e
2=4a
2
(f+e)
2−2fe=144 \ :4
P=28
2 lut 18:13