CAŁKA
Damian#UDM: Obliczyć całkę
Nie mam pomysłu

Proszę o pomoc!
2 lut 11:33
Damian#UDM: już wiem, mega dużo roboty. Ale propozycje innych rozwiązań też mile widziane
2 lut 11:43
jc: Nie będzie ładnie.
x
4+1=(x
2+1)
2−2x
2=(x
2−x
√x +1)(x
2+x
√2 +1)
| x2 | | 1 | | x | | x | |
| = |
| ( |
| − |
| ) |
| x4+1 | | 2√2 | | x2−x√2+1 | | x2+x√2+1 | |
Każdy ze składników da ln i arctg.
2 lut 11:46
Maciess: Literówka w pierwszej linii, powinno być (x2−√2x+1)(x2+√2x+1)
Jakbys nie zauważył prostszego sposobu, ktory zaproponował jc, to mozna tak.
Podejrzewamy rozkład x4+1, nie ma pierwiastków w R, więc moze sie rozkładać na dwa wielomiany
stopnia dwa.
x4+1=(x2+ax+b)(x2+cx+d) wymnażasz i rozwiązujesz taki układ 4 równań.
2 lut 11:57
jc: To już lepiej chyba użyć liczb zespolonych.
| | 1+i | | 1−i | | −1+i | | −1−i | |
(x− |
| )(x− |
| )(x− |
| )(x− |
| ) |
| | √2 | | √2 | | √2 | | √2 | |
=[(x−1/
√2)
2 + 1/2][(x+1/
√2)
2 + 1/2]
2 lut 12:07
Damian#UDM: no właśnie kurczę nie pomyślałem, żeby ten dół tak rozpisać

znalazłem inny sposób polegający na wyciągnięciu u góru 0.5 i rozkładu góry i wtedy na ułamki
proste. Wychodzi wynik z ln i arctg jak
jc napisał.
Dziękuję wam!
2 lut 14:03