matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zbiezność
Filip:
Zbadaj zbieżność szeregu
1
∑
n=1
inf
(n+1)ln
2
(n+1)
2 lut 11:07
ICSP:
Przesuń wskaźnik sumowania tak aby szereg wyglądał następująco:
1
∑
nln
2
(n)
i zastosuj kryterium kondensacyjne do zbadania zbieżności. Wyjdzie zbieżny.
2 lut 11:13
piotr:
https://www.matmana6.pl/kryterium-kondensacyjne-2k
2 lut 11:15
Filip:
czyli z n=1 dostane n=2? I moge wykorzystac wtedy tę twoją postać?
2 lut 11:21
ICSP:
1
1
∑
n=1
= ∑
n=2
(n+1)ln
2
(n+1)
nln
2
(n)
2 lut 12:09
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick