Funkcja
Agaria208: Dane są: funkcja f, określona dla każdej liczby rzeczywistej x≥ − 1 wzorem f(x) = √x3 + 1,
oraz punkt A =(4, 0). Rozpatrujemy wszystkie odcinki AP, których koniec P leży na wykresie
funkcji f. Wyznacz współrzędne tego spośród punktów P, dla którego długość odcinka AP jest
najmniejsza. Oblicz tę długość.
1 lut 22:22
jc:
x≥−1, (A−P)2 = (4−x)2 + (x3+1) = x3+x2−8x+17
pochodna = 3x2+2x−8=(x+2)(3x−4)
minimum mamy dla x=4/3.
1 lut 22:32
Maciess:
Niech P=(p,√p3+1) p∊[−1,∞)
Niech D(p) to funkcja kwadratu odległości punktu A od punktu P.
D(p)=(p−4)2+(√p3+1−0)2=p3+p2−8p+17
Szukamy teraz najmniejszej wartości tej funkcji.
D'(p)=o ⇔ p=−2 ∉[−1,∞) ∨ p=4/3
D(p) maleje dla p∊[−1,4/3] i rosnie dla p>4/3
Zatem najmniejszą wartość funkcja D(p) osiąga dla p=4/3.
P=(4/3,√7/3) + doliczyć wartosc √D(4/3)
czy jakos tak
1 lut 22:46