Okrąg
Agaria208: Punkt S = (s, 0) jest środkiem okręgu c1, przy czym s jest liczbą ujemną. Obrazem tego okręgu
w jednokładności o środku O = (4, 1) i skali k = 2 jest okrąg c2. Odległość środków obu
okręgów jest równa 5√2, a suma długości ich promieni wynosi 3√5. Wyznacz równanie okręgu
c2.
1 lut 21:58
Qulka:

c
2: (x+10)
2+(y+1)
2=20
1 lut 22:13
Qulka: zapomniałam dopisać...używam metody kratowej .. i wtedy zaliczają obrazki
1 lut 22:18
a@b:
Zgadza się

ale punktów za takie rozwiązanie z rysunku nie otrzymuje się
1 lut 22:24
Qulka: otrzymuje.. Pani egzaminator na szkoleniu powiedziała, że jak się napisze że to metoda kratowa
to się dostaje normalnie punkty, bo specjalnie ją o to pytałam
1 lut 22:26
a@b:
Ciekawe,ciekawe

co to teraz z tą maturą wymyślają
1 lut 22:27
a@b:
| | 2 | |
A jak będą punkty O=(√3, − |
| ) i co wtedy ?  |
| | 3 | |
1 lut 22:28
Qulka: powinni nawet dawać więcej, bo to znaczy, że uczeń wie co widzi i myśli co robi
1 lut 22:29
Qulka: wtedy trzeba kombinować

albo się da narysować albo troszke trzeba się wspomóc liczeniem

ale to i tak mniej liczenia niż wszystko po kolei
1 lut 22:31
blabla:
1 lut 22:31
Mila:

1) O(4,1)− środek jednokładności
S=(s,0)− środek okręgu c
1, s<0
S
1=(x
1,y
1)−środek okręgu c
2
2) k=2− skala jednokładności
R=2r
3r=3
√5⇔r=
√5− promień mniejszego okręgu (c
1)
R=2
√5− promień większego okręgu (c
2)
3)
OS
1→=2OS
→⇔[x
1−4,y
1−1]=2*[s−4,0−1]⇔
y1−2s=−4 i y1=−1
4) |SS
1|=5
√2
(s−x
1)
2+1
2=50
(s−x
1)
2=49, x
1<s
s−x
1=7 i z(3) mamy y
1−2s=−4
y
1=−10 i s=−3
5)
Równanie okręgu c
2
(x+10)
2+(y+1)
2=20
2 lut 00:25
Mila:
2 lut 00:30