Długość łuku
Kraterek: Należy policzyć długość łuku krzywej
| | 9 | |
f(x)=3ln |
| w przedziale od 0 do 2 |
| | 9−x2 | |
Po policzeniu pochodnej itd. otrzymujemy całkę:
(cała funkcja pod pierwiastkiem)
Jak policzyć taką całkę?
1 lut 20:02
jc: Przede wszystkim obliczenia pomocnicze lepiej wykonać obok.
| | 36x2 | | 9+x2 | |
1+ |
| = ( |
| )2 |
| | (9−x2)2 | | 9−x2 | |
| 9+x2 | | 18 − (9−x2) | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| + |
| − 1 |
| 9−x2 | | 9−x2 | | 9+x | | 9−x | |
Teraz licz całkę.
1 lut 21:04
Kraterek: OK, ale to wszystko jest pod pierwiastkiem.... A więc jak?
1 lut 21:48
jc: Przyjrzyj się. Pod pierwiastkiem masz kwadrat.
1 lut 21:54
Kraterek: Usunięcie kwadratu powoduje zamieszanie ze znakami
1 lut 22:18
jc: Dla x ∊[0,2] różnica 9−x2 jest dodatnia.
1 lut 22:26
Kraterek: Dzięki
2 lut 11:10