Równanie
Nelcia: Równanie 3x5 − 10x3 + 15x + 17 = 0
A. nie ma rozwiązań w zbiorze liczb rzeczywistych.
B. ma dokładnie jedno rozwiązanie rzeczywiste.
C. ma dokładnie trzy rozwiązania rzeczywiste.
D. ma dokładnie pięć rozwiązań rzeczywistych.
1 lut 19:50
Qulka: B
1 lut 19:56
Maciess: Szukałaś pierwiastków wymiernych? Jeden pierwiastek na pewno będzie rzeczywisty. Może akurat
trafi się, że jest wymierny.
1 lut 20:00
Qulka: wrzuciłam w wolfram skoro to test
1 lut 20:04
Maciess: Zrobiłem tak samo, ale pytanie była do autorki posta

Podejrzewam ze na tescie nie będzie
mogła uzyc wolframa
1 lut 20:15
Mila:
3x5 − 10x3 + 15x + 17 = 0
W(x)=3x5 − 10x3 + 15x + 17
W'(x)=15x4−30x2+15
15x4−30x2+15=0 /:15
x4−2x2+1=0
(x2−1)2≥0
Pochodna nie zmienia znaku przy przejściu przez x=1 oraz x=−1
W(x) jest funkcją rosnącą
Granice dla x→±∞
W(x) ma dokładnie jeden pierwiastek.
1 lut 20:23
Qulka: nie będzie mieć wolframa na rozszerzonej ale wystarczy że się podpisze i zda więc skoro ją
interesuje tylko nr odpowiedzi a nie skąd i jak to po co się męczyć
1 lut 20:26