relacje rownowaznosci
Ania: Na zbiorze P(N) okreslamy relacje równowaznosci wzorem:
(A ≈ B) <−−> (A∩ {0,1,2,3} = B ∩ {0,1,2,3})
Jaka jest moc zbioru P(N) / ≈ ?
Z tego co wiem, to powinno wyjsc 16, ale nie mam pomysłu jak zabrać się za to zadanie. Byłabym
wdzięczna, za wytłumaczenie
1 lut 19:25
Maciess: Mamy jakis A∊P(N) czyli podzbiory zbioru liczb naturalnych.
Pytanie jest ile jest klas abstrakcji? No nie ma za dużo − jaka jest moc zbioru P({0,1,2,3})
(2
4)
Pomyśl tak. Masz jakis podzbior liczb naturlanych. I jaki moze byc mozliwy wynik jak weźmiesz
przekroj z {0,1,2,3}?
Moze byc zbior pusty np dla A={10}. Moze byc cały ten zbior jesli {0,1,2,3} ⊂ A. Moze byc {1,2}
np dla zbioru A={1,2,1000}. Itd dla każdego elementu zbioru potęgowego {0,1,2,3}. No i to są
reprezentanci wszystkich klas abstrakcji
1 lut 20:24
Ania: Dziękuję bardzo, teraz rozumiem. A jakby to wyglądało, jakby np A ∩ {0,1,2,3} = B ∩ {3,4} ?
1 lut 20:36
Maciess: Skup się na prawej stronie równosci. Na pewno ten zbiór B∩{3,4} "nie będzie większy niż" {3,4}.
Co moze byc wynikiem takiego dzialania? No znowu P({3,4})={∅,{3},{4},{3,4}}
Z lewej strony analogicznie mamy mozliwosci ze zbioru P({0,1,2,3}).
Zbior pusty moze sie pojawic z obu stron. Więc to jedna mozliwość.
Nie pojawi się na pewno 'reprezentant' {3,4} bo nigdy nie będzie takiego z lewej strony. Bo z
lewej nigdy nie będzie 4 w tym przekroju
{4} odpada z tego samego powodu co wyzej.
{3} moze sie pojawic zarówno z lewej jak i z prawej.
No to byłyby tylko 2 klasy abstrakcji.
1 lut 20:48
Ania: Super, dziękuję za pomoc i za tak obszerne wyjaśnienie. Myślę, że ogarnęłam o co chodzi
1 lut 21:04